Početna Tekstovi Testovi automobila NK TEST: Mazda 3 G122 – Lepotica tvrdog srca

NK TEST: Mazda 3 G122 – Lepotica tvrdog srca

1
1373

Svaka nova generacija Mazda dizajnerskog jezika je sve bliža savršenom, ali i sve dalja – zavisi koji deo dizajna vas zanima. Da je nova „trojka“ atraktivan automobil, tu nema nikakve sumnje. Da li je to, pak, još bolji auto – tu već ima materijala za diskusiju.

Mazda, uprkos tome što važi za relativno malog proizvođača, već duži vremenski period drži „časove“ većini renomiranih, pa čak i premijum, marki na temu „kako napraviti atraktivan automobil“. Situacija sa četvrtom generacijom serije Mazda3 modela nije ništa drugačija, tako da je nova evolucija dizajnerskog jezika Kodo ponovo postavila nove standarde u kompakt klasi.

Mazda je sa trećom generacijom ovog modela, koja se proizvodila od 2013. do kraja 2018, pokazala ne samo da je ekološka svest kupaca definitivno počela da se menja tako da je prodaja ovog modela na evropskim tržištima bila jako dobra uprkos tome što su dizel agregati bili vrlo skupi i prilično nekonkurentni. Mazda je od 2003, od kako je krenula prodaja ovog modela, prodala preko 6 miliona jedinica širom sveta, a preko 1 miliona je prodato na evropskim tržištima.

Druga, možda još bitnija, stvar je da je Mazda tokom proteklog perioda izuzetno malo pribegavala „akcijama“, „vaučerima“ i drugim marketinškim aktivnostima i time pokazala da postoji dovoljno kupaca koji žele kvalitetan i atraktivan automobil što je do sada nekako bilo simptomatično samo za vozila iz premijum segmenta.

Treća generacija Mazda3 modela je uspela da dokaže da je moguće imati sportski „šmek“, a da pri tome nemate niti jedan propisni sportski model u ponudi. MPS model je nestao iz ponude sa uvođenjem SkyActiv agregata, tako da je u ponudi bio samo umereno žustri 2,0 litarski atmosferski benzinac sa 165KS koji u današnje vreme zaista nema ni „S“ od sportskih pretenzija.

Četvrta generacija Mazda3 modela, koja nam je upravo i bila na testu, je međunarodnoj javnosti najavljena početkom novembra 2018, da bi svetska premijera bila održana u Los Anđelesu krajem 2018. Na domaćem tržištu, Mazda je novi model predstavila tokom Sajma automobila 2019, kada smo mi prvi put uživo i videli novi model.

1 COMMENT

Comments are closed.