Ford očekuje veliki gubitak na električnim vozilima

1
75
NAS SPONZOR

Ford očekuje da će ove godine izgubiti 3 milijarde dolara u poslu sa električnim vozilima i povećanje profita u poslovanju sa modelima sa SUS motorima i komercijalnim vozilima.

Američki proizvođač automobila prognozira da će gubici njegove jedinice za električna vozila, nazvane Model e, porasti za skoro 50% u 2023. godini sa 2,1 milijardu dolara prošle godine jer se nastavljaju ulaganja u povećanje proizvodnje i razvoj modela sledeće generacije na namenskoj platformi za EV.

Ford je objavio da očekuje zaradu pre plaćanja kamata i poreza ove godine od oko 7 milijardi dolara od Ford Blue, poslovne jedinice za automobile sa SUS motorima, i oko 6 milijardi dolara od Ford Pro, komercijalne jedinice.

Ova odeljenja su zaradila 6,8 milijardi dolara 2022. godini i 3,2 milijarde dolara u 2022. godini.

Ford je prvi put javno objavio rezultate za tri poslovne jedinice, stvorene kao deo reorganizacije cele kompanije 2022. godine. U novom načinu finansijskog izveštavanja više se ne opisuje kako je kompanija poslovala u različitim regionima sveta, kao što su Severna Amerika, Evropa i Kina.

„Promenom naše organizacije i načina na koji izveštavamo o finansijskim rezultatima, radimo sa povećanim fokusom, brzinom i odgovornošću“, rekao je finansijski direktor Džon Loler u razgovoru sa novinarima.

Ford očekuje da će povećati maržu na 8% za električne modele i na 10% na nivou čitave kompanije do kraja 2026.

Prethodni tekstLamborghini Revuelto – zamena za Aventador
Sledeći tekstNemačka i EU postigle dogovor o e-gorivu

1 COMMENT

  1. Neverovatno je kako tako uspešan proizvođač koji radi dva veka ne može da pređe na nove tehnologije. Američke i evropske firme su dozvolili d aih prešišaju kinezi, zato što na vreme nisu videli odakle duva verat i šta donosi budućnost. I opet ne vide i opet ne mogu da se prestroje. Umesto toga traže zaštitu od države i još neko vreme za prilagođavanje.

Comments are closed.