SEAT postaje platforma za mikro mobilnost

0
69
NAS SPONZOR

Volkswagn grupa će ove godine dovršiti izradu plana za pretvaranje svoje marke SEAT iz proizvođača automobila za masovno tržište u platformu za mikro mobilnost, dok nastavlja da priprema sportski izdanak Cupru za lansiranje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Transformacija španske marke, koja u ponudi ima hečbek Leon i supermini Ibica, rezultovaće širenjem ponude na električne skutere i usluge iznajmljivanja vozila pod nazivom Seat Mo, rekao je izvršni direktor SEAT-a Vejn Grifits.

„U gradovima vidim alternativu automobilima a možda i alternativu automobilima u privatnom vlasništvu i više pretplate i deljenja“, rekao je Grifits.

Planovi za Seat su smernica za način na koji će Volkswagen preoblikovati svoju ponudu od 10 marki i široku paletu proizvoda, od pristupačnih modela do Bentlija i Lamborghinija u vreme prelaska na baterijski pogon.

Volkswagen je prošle godine sklopio ugovor o kupovini Europcara za proširenje usluga mobilnosti. Nemačka grupacija ulaže 10 milijardi EUR u transformaciju SEAT-ovih fabrika u Španiji, uključujući fabrike u Martorelu i Pamploni. One će biti pretvorene evropski centar koji će proizvoditi niz električnih vozila.

SEAT će, takođe, predvoditi razvoj malih električnih modela u Volkswagen grupi, u segmentu gde ostvarivanje profita postaje izazov sa prelaskom na električni pogon.

SEAT je, kao i drugi proizvođači automobila, izložen pritisku od sve strožih standarda Evropske unije o zagađenju za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Procenjuje se da će primena novih propisa koštati oko 2.000 EUR po automobilu. Ovo može učiniti niz modela zastarelim jer će troškovi poštovanja propisa biti previsoki, rekao je Grifits.

SEAT je prošle godine napravio samo 480.000 vozila i ostvario operativni profit od 179 miliona EUR. Njegova marka Cupra, osnovana 2018. sa modelima među kojima je Formentor, udvostručila je prodaju na skoro 153.000 automobila prošle godine.

Prethodni tekstNemačka i EU postigle dogovor o e-gorivu
Sledeći tekstFord Capri se vraća kao električni krosover