Nemačka i EU postigle dogovor o e-gorivu

0
60
NAS SPONZOR

Nemačka je postigla sporazum sa Evropskom unijom o regulativi koja zahteva da novi automobili budu ugljenično neutralni do 2035. godine, čime se rešava spor koji je pretio da potkopa ambiciozni plan za smanjenje emisije gasova staklene bašte. Sporazum omogućava da motori koji koriste takozvana e-goriva mogu da se ugrađuju i nakon 2035. godine.

EU i njena najveća ekonomija bili su u sporu oko planiranog postupnog ukidanja automobila koji emituju CO2 do 2035, ali lideri su poslednjih dana signalizirali da su blizu dogovora.

Nemačka je želela garancije da novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem mogu da se prodaju i nakon roka ako rade na e-goriva. Taj zahtev su podržali Porsche i drugi segmenti moćne nemačke automobilske industrije.

„Vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje mogu da se registruju nakon 2035. ako se pune isključivo CO2 neutralnim gorivima“, saopštio je nemački ministar saobraćaja Frans Timermans.

Sporazum znači da Nemačka može formalno da odobri sporazum postignut u oktobru, koji zahteva da novi automobili budu sa nultom emisijom, što je ključni stub u planovima EU da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Dogovor sa Nemačkom ne menja tekst uredbe koju su prošle godine dogovorili predstavnici država članica i Evropskog parlamenta. Nakon što ga ministri potpišu, Evropska komisija će dati više detalja o narednim koracima za implementaciju odredbe o e-gorivima, rekao je zvaničnik EU.

Prethodni tekstFord očekuje veliki gubitak na električnim vozilima
Sledeći tekstSEAT postaje platforma za mikro mobilnost