NK TEST: Mazda 3 G122 – Lepotica tvrdog srca

Pogon i ogibljenje

Revidirana gama pogonskih agregata obuhvata motor koji upravo imamo na testu, a koji je ujedno i bazni izbor – G122. U pitanju je već dobro poznati 2,0 litarski četvorocilindrični SkyActiv-G atmosferski benzinac koji je od relativno skoro obogaćen „blagim hibridom“ tj. sistemom sa oznakom M Hybrid. Motor proizvodi 122KS uz 213Nm i uparen je sa šetostepenim manuelnim menjačem koji je standardna opcija za sve motore u ponudi.

Hibridni sistem koristi električnu instalaciju od 24V sa novim litijum jonskim akumulatorom koji daleko efikasnije može da prihvati veću količinu energije prikupljenu na kočenju, a veći kapacitet sistema omogućava rad svih sistema u vozilu bez korišćenja energije motora čime se povećava efikasnost po oba osnova – boljim performansama i manjom potrošnjom.

Blagi hibridni sistem u kombinaciji sa revidiranim komponentama koje prave manje trenja prilikom rada, kao i sistemom za deaktivaciju cilindara. Pri manjem opterećenju, automatski se gase prvi i četvrti cilindar, dok je njihovo ponovno pokretanje trenutno ukoliko se ukaže potreba za punom snagom.

Naredni „stepenik“ kada su u pitanju benzinski agregati je potpuno novi SkyActiveX agregat koji nudi 180KS i 224Nm. Ovaj motor nije odmah ponuđen kupcima, već je na spisak raspoloživih stigao tek nekoliko meseci nakon predstavljanja vozila, a sve zbog toga što koristi novi pristup indirektnog paljenja smeše poput onog koje se koristi kod dizel agregata.

Dizel opcija je 1,8 litarski SkyActiv-D koji je zamenio 1,5 litarski kojeg smo imali prilike da isprobamo u prethodnoj karoseriji, a koji je prevashodno uperen ka evropskoj publici koja i dalje traži dizel pogonsku opciju. Dizelaš nudi relativno skromnih 116KS i 270Nm.

Što se tiče ostatka „mehanike“, Mazda je za novi model prešla na novo rešenje koji sada koristi torziju pozadi, dok je napred klasičan Makferson. Novo ogibljenje je upareno sa novom generacijom sistema za raspodelu snage GVC+ (G-Vectoring Control) koje asistira vozaču blagim kočenjem na unutrašnjem točku, kako bi automobil bolje držao zadati pravac.

Šestostepeni menjač je, u odnosu na prethodni model, pretrpeo znajačna unapređenja jer je tokom životnog ciklusa treće generacije, Mazda prilično unapredila menjač za potrebe novog MX-5, ali je onda tako unapređen menjač iskorišćen i u ostalim Mazda modelima.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

Comments are closed.

- Advertisment -