Los Anđeles: Predstavljena nova Mazda 3

0
268

Nova Mazda 3 premijerno je izložena na Sajmu automobila u Los Anđelesu. Automobil je ostao dosta blizak u dizajnersom pogledu konceptu Kai, koji je prikazan u Tokiju prošle godine.

Mazdina trojka ima nešto veći prednji prepust, a najupadljiviji element je prilično veliki C stub. Hečbek sa pet vrata je dugačak 4459mm, što znači da je za pola centimetra kraći od odlazećeg modela, ali je i dalje duži od Volkswagen Golfa.

Trojka je dobila i veći međuosovinski razmak od 2725mm, što je za celih 100mm duže od nemačkog rivala. Ova promena uvedena je radi povećanja kabinskog prostora, naročito za putnike na zadnjim sedištima.

Šasija i dalje ima MacPherson rešenje na prednjoj osovini, ali i jednostavnije ogibljenje na zadnoj, gde je torziona šipka zamenila multilink iz odlazećeg modela. Pogon na četiri točka biće ponuđen na pojedinim tržištima.

Ponuda motora sastoji se od 1,5 i 2,0 litarskih verzija SkyActiv-G benzinaca, revidiranih da bi radili prefinjenije i trošili manje goriva, plus SkyActiv-D dizelske jedinice zapremine 1,8 litara koja koristi nove brizgaljke radi uglađenijeg rada i smanjenja buke.

Najveća novost je SkyActiv-X benzinski motor sa kompresorom, koji rapolaže novom tehnologijom komprimovanog paljenja koje kontrolišu svećice (Spark Plug-Controlled Compression Ignition), što je način rada karakterističan za dizel motore. Mazda tvrdi da ovo poboljšava odziv motora i sposobnost da radi koristeći manje gustu smesu goriva. To smanjuje potrošnju do 30% u poređenju sa regularnim benzinskim motorom, a proizvodi veći obrtni momenat. Mazda cilja vrednost od oko 230Nm.

Kabina nove Mazde 3 takođe je revidirana. Za centralni deo upotrebljeni su materijali različitih boja, a ventilacioni otvori smešteni su relativno nisko. Ekran za multimedijalne sadržaje porastao je na dijagonalu od 8,8 inča, a funkcije se i dalje kontorlišu preko rotacionog elementa pored ručice menjača. Mazda još nije potvrdila da li su funkcije prenesene i na ekran.

Mazda je ugradila nove tehnologije u novu Trojku, uključujući sistem poluautonomne vožnje. On obuhvata asistenciju za vožnju u saobraćajnoj gužvi koja može da ubrzava, usporava i upravlja vozilom. Dalje, tu je tehnologija koja koristi infracrvene i LED kamere za praćenje ponašanja vozača, od njegovih očiju do ugla lica.

Nova Mazda 3 stiže kao hečbek i limuzina. Model stiže u prodajne salone sledećeg leta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here