Los Anđeles: Audi e-tron GTE

0
206

Audi je iskoristio Sajam automobila u Los Anđelesu za prezentaciju koncepta e-tron GT, kojim je najavio svoju prvu serijsku električnu limuzinu za 2020. godinu.

Proizvodna verzija će biti treći Audijev električni model koji će se masovno proizvoditi, posle e-tron SUV modela i e-tron Sportbacka, koji stiže krajem sledeće godine.

Svi Audi e-tron modeli koriste J1 arhitekturu koju je Porsche razvio za svoju limuzinu Taycan, koja stiže na tržište sledeće godine. Specifikacije GT koncepta veoma su bliske Taycanu. Automobil takođe koristi dva permanentno sinhronizovana električna motora, po jedan na svakoj osovini. Zajedno proizvode 600KS, nešto manje od Taycana.

Najavljeno je ubrzanje od 0-100km/h za oko 3,5 sekundi i nešto više od 12 sekundi do 200km/h. Maksimalna brzina ograničena je na 240km/h radi čuvanja energije. Audi je saopštio da će njegov serijski električni model biti specifičan po tome što će moći da realizuje potencijal ubrzanja nekoliko puta uzastopno.

Baterija ima kapacitet nešto veći od 90kWh, što bi trebalo da osigura autonomiju od preko 400km prema novom evropskom WLPT testu. Automobil koristi istu električnu arhitekturu na 800V iz Taycana, što omogućava punjenje 80% kapaciteta baterije za 20 minuta.

Koncept je dugačak 4960mm, širok 1960mm i visok 1380mm i ima felne od 20 inča. Međuosovinski razmak je 2900mm, što znači da će u kabini biti više nego dovoljno mesta.

Specifičnosti koncepta su matrix LED prednja svetla koja koriste lasersko svetlo za dugi snop. Sve površine u kabini presvučene su sintetičkim materijalima, a debeli i mekani tepisi izrađeni su od recikliranih ribolovačkih mreža da bi se naglasila ekološka prihvatljivost ovog vozila.

Automobil je dizajniran sa idejom da se puni kod kuće bežičnim putem sistemom elektromagnetne indukcije. Punjač je integrisan u pod na mestu gde će automobil biti uvek parkiran. Sekundarni namotaj za indukciju nalazi se u podu vozila. U Audiju kažu da punjač ima dovoljnu snagu da napuni bateriju preko noći.

Audi Sport odelenje proizvodiće serijski model u Nekarsulmu, na jugu Nemačke od kraja 2020. godine, a prve isporuke očekuju se početkom 2021. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here