FCA objavio detaljan plan proizvodnje

0
341

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je saopštio da planira ulaganje više od 5 milijardi EUR u nove modele i motore u Italiji u naredne tri godine u pokušaju da bolje iskoristi fabrike i poveća uposlenost i maržu zarade. Cilj ovog plana je realizacija strategije koju je pre iznenadne smrti predstavio direktor Serđo Markione.

Za Alfa Romeo planiran je kompaktni SUV zasnovan na modelu Jeep Compas sa plag-in hibridnom verzijom, koji će se proizvoditi u fabrici Pomiljano. Fabrika Kasino praviće restilizovanu limuzinu Giulia i SUV Stelvio.

Plan za Fiat obuhvata proizvodnju električnog modela 500 u fabrici u Torinu. Pomiljano će praviti Pandu sa lakim hibridnim pogonom. 500X će biti restilizovan i dobiće plag-in hibridnu varijantu.

Proizvodnja evropskih varijanti Jeep Compassa biće dodata fabrici Melfi, gde se već proizvodi Renegade.

Za Maserati je planiran SUV srednje veličine zasnovan na Alfi Stelvio. Maseratijeva matičn fabrika u Modeni dobiće novi model, o kojem za sada nisu objavljeni detalji. Italijanska štampa izveštava da će to biti kupe i kabriolet verzija planiranog Alfieri sportskog modela sa potpuno električnom verzijom. Ghibli, Quattroporte i Levante će biti restilizovani i dobiće plag-in hibridne verzije. Ova tri modela proizvodiće se u dve fabrike u Torinu.

FCA planira da proširi proizvodne kapacitete u fabrici Sevel, koju deli sa PSA grupom. Ovde se sklapa lako komercijalno vozilo Ducato.

Šef FCA za Evropu Pjetro Gorlijer (Pietro Gorlier) rekao je novinarima na prezentaciji plana da će kompanija lansirati 13 novih ili restilizovanih modela u periodu od 2019. do 2021. i da će sve fabrike u Italiji biti maksimalno uposlene.

Još jedna važna informacija koju je objavio Gorlijer je da je prethodno objavljeni cilj o prekidu proizvodnje dizelskih motora u Evropi do 2021. godine “suviše agresivan” i da će kompanija i dalje praviti dizelaše posle te godine. On je potvrdio da je opšta tendencija postepenog udaljavanja od dizelaša i dalje aktuelna.

Gorlijer je postavljen za šefa evropskih operacija prošlog meseca, sa zadatkom da reši probleme u regionu gde je profitabilnost kompanije slabija nego kod rivala i gde hiljade radnika privremeno ne rade, a neke fabrike funkcionišu značajno ispod kapaciteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here