U vožnji, pogon

Više varijanti testiranih X-Trail modela nam je prošlo kroz redakciju i to u gotovo svim kombinacijama, sa izuzetkom benzinca, jednog jedinog u ponudi. Benzinski motor u ovoj karoseriji i nije najsrećnije rešenje, uz svo dužno poštovanje “navijenim” turbo agregatima iz Reno kuhinje. Dakle, jedan dostupan benzinac i dva tipa dizel agregata sa dve verzije transmisije i pogona. Pomenutog benzinca zapremine 1,6 litara smo imali prilike da probamo u Qashqai modelu pre restilizacije i on nije baš za preporuku kada je X-Trail karoserija u pitanju, pogotovu što to na našem tržištu automatski onemogućava odabir pogona na svim točkovima. Od dizel agregata dostupni su 1,6 i 2-litarski dCi agregati snage 130ks, odnosno 177ks, respektivno. Naravno da će okosnicu prodaje činiti upravo ovi agregati, a ovim testom pokrivamo sve kombinacije dostupne. Podsećamo, 1.6 dCi verziju smo imali na testu i sa automatskim i sa manuelnim menjačem, dok nam je pred početak restilizacije „uletela“ verzija sa 2-litarskim motorom i automatikom. Ova verzija donosi možda i najbolju kombinaciju, pogon na sva četiri točka, automatski (CVT) menjač i 2-litarski dizel sa 177ks. Sa te strane, reklo bi se i idealan izbor.

U redizajniranoj verziji se našao upravo taj pogon, pa smo tako samo obnovili gradivo. Podsećamo nije reč ovde o nekom novitetu kada su agregati u pitanju, već je reč o proverenom rešenju Reno game koji je mesto ustupio modernijim agregatima manje zapremine, a sličnih voznih karaktersistika, barem je tako ako pitate marketing.

Obrtni moment i snagu 2-litarskog dizel agregata malo šta može da odmeni kada je u pitanju vozilo preko 1600kg teško, tako da su u Nisanu malo mućnuli glavom i sa restilizacijom (tačnije malo pre same restilizacije) vratili ovaj agregat u ponudu. Motor, kako je nešto starije konstrukcije možda neće biti toliko uglađen i tih u radu, niti će oduševiti niskom potrošnjom, ali u vožnji gotovo da nećete moći dobiti nešto bolje, naravno kada pričamo o Reno-Nisan grupaciji, a da je u povoljnoj grupi kada je oporezivanje i registracija u pitanju.

Kada pričamo o potrošnji ona će ovde baš dosta zavisiti od samog vozača, u normalnim uslovima vožnje, bez preterane potrebe za potapanjem gasa (što zakucava progres bar koji pokazuje potrošnju na maksimum) može se očekivati potrošnja ispod 9l. Konkretno, na našem testu je nakon 700km iznosila 8,8 l na 100 pređenih kilometara. Sastav kilometraže je bio blizak idealnoj trećini, što se uvek trudimo da dostignemo (250km grada, ostatak magistrale i auto puta). Ako se uzme u obzir težina vozila, prisusvo pogona na svim točkovima koje smo probali u par navrata, i ne baš moderan agregat/menjač, potrošnja se može okarakterisati i kao dobar rezultat.

Ono što može da bude boljka je to da ukoliko se ne izlazi iz grada, na bord kompjuteru možete, tačnije morate, očekivati dvocifrenu brojku. U tom slučaju ako je X-Trail tema za kupovinu, svakako predlažemo da se odlučite na 1,6-litarsku verziju sa pogonom samo na prednjim točkovima. I ova verizija, kao i ova testirana ima jednu zajedničku manu, a to je ne baš previše uglađen rad, kao i nešto povećana buka pri većim brzinama i pored činjenice da se na testiranom modelu na 130kmč vozi na ispod 2000 obrtaja izraženo je nešto bučnije javljanje motora, kao i opstrujavanje vazduha usled oblika karoserije.

U gradskim uslovima vožnje i ranije tesitrani X-Trail nam je ostavio dobar utisak, pre svega udobnog automobila. U restilizovanoj verziji nam je utisak još bolji tako da su se inženjeri možda i poigrali sa vešanjem ili materijalima, pa je tako sada vožnja za nijasnu udobnija od ranije voženih modela. Pravo je čudo koliko se X-Trail lako vozi u gradskim uslovima, ovome dosta dobprinosi odlična preglednost pre svega ispred vozila, dok je za preglednost u ostalim pravcima zadužen AroundView monitor koji nadzire okolinu vozila prilikom parkiranja ili malim brzinama. Ovo je stvar koji redovno pohvalimo kod Nisana i stvarno predstavlja odličnu stavku, te svakako preporučujemo odabir ove opcije (serijski dolazi sa trećim od četiri nivoa opreme). Mana ovog sistema, ako se i može nazvati mana je to što automobil morate detaljno očistiti od snega pre pokretanja jer će u suportonom gomila senzora regovati kao da ste blizu neke prepreke. Istina, ovo i ne mora biti mana već stvar koja će naterati nesavesne vozače da očiste svoja vozila pre uključenja u saobraćaj, a ne da se kreću kroz grad sa metar snega na krovu automobila!

Test vozilo je bilo u najvećem paketu opreme, Tekna, sa gotovo svim mogućim dodacima, ali ono što nam smeta kod X-Trail modela je činjenica da se ne dobija previše onog premium efekta u poređenju sa konkurencijom. OK, tu je Bose ozvučenje, stakleni krov, kožni enterijer, kamere za nadzor okoline vozila itd. ali izvedba svega toga nekako kaska u odnosu na ostale. Kvalitet kože jeste visok, ali nije na nivou onoga što nudi, recimo Mazda, a pogotovu ne ono što nudi VW grupacija, multimedijalni sistem je zadovoljavajuć, ali ništa više od toga, kvalitet plastike u enterijeru je popravljen.

Telemetrija

Subjetkivan osećaj u vožnji kojji X-Trail ostavlja je prilično pozitivan i vozač ima svest o tome da automobil raspolaže većom snagom, ali da ta snaga ne dolazi eksplozivno i to je zapravo dobro. Veliki SUV automobili i treba postepeno da oslobađaju tu snagu, pa tako tromost automatskog CVT menjača starije konstrukcije zapravo i nije loša stvar možda?! Pogotovu ako je reč o neskusnijim vozačima ili vozačima koji X-Trail koriste za transport porodice na neki odmor recimo, o situaciji kada se vuče neka prikolica i da ne govorimo.

Telemetrija
Testirani modelNissan X-Trail 2.0 dCi 4WD AT
Datum merenja2.12.2018
Vremenski uslovi pri testu3C Suvo
Tip i dimenzije pneumatikaGoodyear UltraGrip 225/55/19
Ubrzanje
0-60kmč5.40s
0-100kmč11.30s
0-150kmč25.90s
400m (vreme/izlazna brzina)18.30s / 128.80kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)32.90s / 161.20kmč
Međuubrzanje
60-90kmč3.80s
80-120kmč7.10s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)2.30s / 20.00m
100-0kmč (vreme/kočioni put)3.90s / 53.80m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Ubrzanja koja 2-litarski agregat nudi su osetno bolja od onih koja nudi 1.6 dCi, a isto važi i za međuubrzanja. Interesantno je da automobil nudi veliku dozu sigurnosti kada dostigne veću brzinu, tako da nije nešto glasnijeg rada motora i ne bi se primetilo da je brzina kretanja veća od 130kmč. Kočenje takođe uliva dozu sigurnosti tako da ni tu nemamo zamerke, pogotovu što je u trenutku merenja bilo prilično hladno, pa ni kolovoz nije bio baš u idealnim uslovima za testiranje kočenja grdosije od 1700kg težine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here