NK TEST: Nissan X-Trail 1.6 dCi X-Tronic

1
951

Najbolji način da se zapravo zaista dobro proveri neki automobil je da detaljno testirate dva ista modela, ali da oni pripadaju različitim svetovima po pitanju opreme i tehničkih rešenja. Ovo je upravo sitacija sa Nisanovim X-Trail modelom, posle varijante sa pogonom na sva četiri točka i manuelnim menjačem, na testu se našla verzija sa pogonom “samo” na predjnim točkovima i automatskim CVT menjačem.

Slično kao i sa testiranim Qashqai modelom i stariji brat je “drugu šansu” kod naše redakcije dobio sa X-Tronic menjačem, što je ovde i najveća razlika (uz razlike u paketu opreme, naravno). Sa druge strane, za razliku od Qashqai modela, X-Trail se nudi samo sa dizel motorom zapremine 1.6 litara, pa je tu izbor smanjen, tačnije izbora ni nema. Ljubitelji benzinaca, ako ih u ovoj kategoriji uopšte ima, su zapostavljeni – barem na domaćem tržištu.

nktest xtrail1

Interesantno je da se pogledom na trenutnu Nisan ponudu da zaključiti da proizvođač iz Japana pretežno nudi vozila iz nekog SUV sveta. Da li je to neki “meki SUV” ili više terenski orijentisan SUV, nije toliko ni bitno, jer Nisan u gami ima dva gradska automobila (Micra i Note), praktično 3 Crossover – SUV modela (Juke, Qashqai i X-Trail) i jedno krajnje robusno vozilo (Navara). Znači, ništa kompakt, ništa limuzina, karavan i slično…za tu vrstu automobila ćete morati u drugi salon (barem kada je domaće tržište u pitanju). Ali ipak, Nisan je uvek bio jedno od zvučnijih imena kada su “terenci” u pitanju, tako da ova odluka nije baš za čuđenje, pogotovu kada se uzme u obzir SUV kao izuzetno popularna kategorija vozila danas.

nktest xtrail2

Čini se da u današnje vreme fabrike prilikom kreiranja nekog vozila izbor motora, menjača i paketa opreme angažuju ljude koji se samo tim stvarim bave i da se dosta daje na ispitivanje tržišta kako bi se znalo na koji se najbolji mogući način dodvoriti kupcu i “naterati” ga da se odluči baš za određeni model.

Kod Nisana imamo, barem na prvu loptu, čudan izbor motora u odnosu na segment vozila, pakete opreme gde jedna stvar vuče još gomilu, možda nepotrebnih, drugih stvari itd. Ovde imamo dve bitne stvari, a to je činjenica da izbor automatskog menjača isključuje pogon na svim točkovima, a da prilikom izbora manuelnog menjača taj izbor postoji. To je možda, pored činjenice da postoji samo jedan motor za X-Trail na domaćem tržištu, i najinteresantniji podatak vezan za novi X-Trail.

nktest xtrail12

Kao što smo već spomenuli početkom testa, već smo imali prilike da se družimo sa aktuelnim X-Trail modelom, tako da se vraćamo na poznat teren sa potrebom da se fokusiramo samo na bitne izmene u odnosu na prvobitno testirani primerak.

1 COMMENT

  1. Samo me golica / interesuje….. Zašto je test rađen 01.09.2016, a objavljen 19.02.2017…. mislim pola godine…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here