NK TEST: Nissan X-Trail 1.6 dCi 4WD

0
2185

Dugogodišnje iskustvo kompanije Nissan u SUV/Krosover segmentu je doprinelo značajnim izmenama kada je u pitanju nova generacija X-Trail modela. Fokus novog modela je daleko više ka udobnoj, tihoj vožnji uz malu potrošnju goriva, dok su terenske sposobnosti, koje su krasile prethodne generacije, blago potisnute u drugi plan.

Sticajem okolnosti, X-Trail je na test stigao odmah nakon što smo vratili njegovog mlađeg brata, novi Qashqai. Tačnije, nije bio baš potpuni sticaj okolnosti već nam je marketing menadžer Renault Nissan Srbija sugerisao da bi to bio dobar način da primetimo razlike između dva modela koji su u ponudi jako blizu, ali su po reputaciji prilično daleko.

U katalogu Nissan vozila krosover segment sačinjavaju Juke, Qashqai i X-Trail, što bi trebalo da sugeriše da su svi ti modeli ono što bi smo nazvali “meki” terenci. Međutim, za razliku od Juke, a posebno Qashqai, X-Trail je imao reputaciju kao daleko robusniji terenac kome savlađivanje teških terena nije strano, te je X-Trail zapravo nekako više spadao u SUV segment gde se nalaze Pathfinder i Navara.

Na “prvo sedanje” testirani X-Trail odaje utisak značajno većeg vozila u odnosu na Qashqai, tako da ne čudi zašto je odlučeno da se Qashqai +2 zameni sa X-Trail modelom koji treći red sedišta nudi kao opciju. Međutim, činjenica da je pod haubom poprilično gabaritnog vozila – po svim parametrima i sa 4×4 pogonom kao jedini pogonski agregat ponuđen 1.6 dCi nam se činila kao vrlo optimistična. No, na kraju testa smo imali potpuno drugačije mišljenje, što o motoru, što o ogibljenju, a i o celom X-Trail vozilu kao paketu.

Istorija

Prva generacija je predstavljena svetskoj publici na Sajmu automobila u Parizu 2000, a prodaja je počela tokom jeseni iste godine. Korišćena je FF-S platforma koju su u to vreme koristili Almera/Primera modeli. 4×4 pogon sa tri režima rada je bio opcioni, a gama motora se sastojala od 2,0 (140KS) i 2,5 (165KS) benzinaca kao i 2,2 dizela (136KS).

Druga generacija je predstavljena 2007, u Ženevi. Nova generacija je koristila novu “C” platformu što je povećalo dimenzije vozila. Ovu platformu je koristio Qashqai, ali i Renault Koleos. Benzinski motori su identični kao i u prvoj generaciji, ali je 2,2 dizelaš zamenjen modernijim 2.0 dCi koji je razvijen u okviru Alijanse.

Aktuelna generacija je predstavljena kao koncept vozilo 2013, na Sajmu automobila u Frankfurtu, dok je 2014, u Ženevi predstavljen serijski model. Novi model je krajem 2014. prošao i kroz Euro NCAP testiranje gde je ocenjen maksimalnom ocenom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here