NK TEST: Dacia Dokker Stepway

0
1256

Stepway varijante Dačijinih vozila važe za robusnije i vizuelno atraktivnije varijante modela iz game ovog proizvođača. To je slučaj i sa Dačijinim „tegljačem“, modelom Doker.

Automobili sa kliznim vratima se u startu deklarišu kao dostavna, a male ili velike firme koje ih kupuju malo polažu na izgled prilikom odabira. Kako je Dačija proizvođač koji za relativno malu količinu novca nudi kvalitetne automobile solidnog (rekli bi sve boljeg) dizajna, ova činjenica im samo ide na ruku.

Dačija je pre dve godine prestavila Doker i stavila svima do znanja da se upušta u borbu na tržištu vozila sa višestrukom namenom, a nedugo posle predstavljanja smo i testirali Doker pa smo već tada zaključili o kakvom se vozilu radi i sada dolazimo na poznat teren. Ovog puta nam je na testu Dokker u Stepway varijanti koji donosi par sitnica koje doprinose vizuelnom identitetu vozila.

nktest dokker05

Većinu ostalih karakteristika Dokera, poput kliznih vrata, gabarita i načina otvaranja prtljažnog prostora, smo već detaljno opisali prilikom ranijeg testa pa ćemo se ovde fokusirati samo na dodatke koje donosi Stepway model.

nktest dokker013

Stepway priča je jedan prilično lukav potez ljudi iz Dačije, a reč je o posebnim modelima (preciznije rečeno u pitanju su posebne edicije već aktuelnog modela). Interesantno je to što se sa veoma malo detalja može postići dosta interesantnji izgled automobila i ovo je glavni razlog uvođenja Stepway-a. Plastični dodaci na karoseriji deluju prilično dobro i uz imitaciju boje metala zaista doprinose da Doker izgleda, ne samo lepše, već i mnogo agresivnije, robusnije i skuplje.

Ovome treba dodati plavu boju koja krasi većinu Stepway modela iz Dačijine game, alu felne i krovne nosače i svima će biti jasno zašto Stepway možemo okarakterisati kao „onaj simaptičan“ Doker. Znate ono da u porodici uvek ima jedan lep, e pa u Doker familiji ova titula pripada Stepway-u.

nktest dokker03

Kao što smo pomenuli plastični dodaci na karoseriji dodaju mnogo na izgledu u odnosu na prvobitni Doker, a najviše razlika je na prednjem delu, gde se ispod maske hladnjaka nalazi deo masivne sive plastike koji je dodatno naglašen sivim okvirima svetla za maglu. Gledano sa bočne strane na Stepway-u se nalaze plastična ojačanja oko rubova točkova kao i plastični štitnik sajtne.

Naravno tu je i neizostavni Stepway logo na prednjim vratima, što je slučaj sa svim Stepway modelima. Sličan intenzitet promena zadesio je i zadnji deo gde je takođe prisutan sivi deo plastike na braniku. Automobil je sada postavljen na 16“ aluminijumske felne, koje su ofarbane u tamniju nijansu sive, a na njih su namontirane 195/65 gume. Kada se navedeni dodaci na karoseriji ukombiniju sa ovom dimenzijom guma i felni Doker Stepway izgleda kao pravi mali terenac što je, verujemo, i bio cilj dizajnerima. Ako “obični” Doker deluje kao neko dostavno vozilo, onda Stepway varijanta izgleda kao prava putnička varijanta ovog automobila i predstavlja pravi izbor ako se izbor zaustavi na Dokeru, a želja kupca je prevoz ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here