Predstavljen VW Touareg

-

VW Srbija je za domaće medije organizovala prezentaciju novog Touareg-a, koja je usledila nešto posle svečane promocije. Kroz vožnju tokom okvirno pređenih 700 kilometara imali smo priliku da se upoznamo sa mogućnostima nove generacije ovog popularnog VW modela.

Početak druženja sa kolegama raznih redakcija i VW marketing ekipom bio je, kao i uvek kada su slične akcije koncerna u pitanju, kod upravne Porsche SCG zgrade na Zrenjaniskom putu. Na parkingu nas je čekalo nekoliko Touareg-a u R-Line paketu opreme, a nakon raspodele novinarskih ekipa, krenuli smo na put po istočnoj Srbiji.

Porsche SCG je pripremio rutu Beograd – Borsko jezero za test vožnju, sa idejom da se novi Touareg tokom dva dana putovanja proba u različitim uslovima, od autoputa, preko kvalitetne magistrale pa do očajnih puteva i makadama kojih ima u izobilju u predelima istočne Srbije.

Na startu, našli smo se prvo na zadnjoj klupi i tokom vožnje kroz grad mogli smo detaljno da razgledamo enterijer. VW se dobrano potrudio da bogato opremljen Touareg izgleda baš luksuzno. Odlična sedišta, kvalitetna koža, fini materijali na svemu što se vidi ili dodiruje i ukupan dizajn doprinose da se putnik na zadnjoj klupi oseća kao u ogromnoj limuzini.

U stvari, Tuareg to i jeste, veliki i podignuti Artheon. Tom utisku doprinosi udobnost koje pruža vazdušno oslanjanje u „comfort“ modu i tišina koju može da naruši samo muzika iz odličnog audio sistema ili čudne reakcije kolega iz druge redakcije na prednjim sedištima. Gradska vožnja definitivno najmanje prija automobilima kao što je Touareg, pa je izlazak na autoput još jedan prelazak u viši stepen komfora.

I na autoput brzinama buka je niska (ispod 60 dB), pa smo u određenim trenucima došli u iskušenje da malo zadremamo. Ipak, misli su nas odvukle ka razmišljanju u istoriji modela Touareg i kako se stiglo do verzije u kojoj se sada vozimo.

Touareg priča je počela još krajem prošlog veka, u jeku rasta SUV popularnosti gde je VW morao da pripremi adekvatan odgovor na zahteve tržišta. Tako su Audi, Porsche i VW „zajedno“ počeli rad na razvoju SUV modela koji će koristiti svi u svojim različitim varijantama, a cilj je bio napraviti 4×4 vozilo koje će imati vozne karakteristike kao sportski automobil. Ovo sasvim logično izgleda kao spajanje nespojivog, što je nekada davano prokomentarisano kao ukrštanje tenka i sportskog dvoseda. Ipak, tim koji je imao ovakav gotovo neostvariv zadatak je u priličnoj meri uspeo to postići, posebno na modelu Cayenne. Touareg kao VW verzija nije bila baš tako dobra, ali je to i dalje bio veoma upečatljiv i popularan SUV model.

Kod ove prve generacije, najviše u sećanju ostaju specifični i ogromni motori, kao što su na primer W12 zapremine 6 litara ili pet litarski V10 TDi. Iako su ovi motori bili jako malo prodavani, marketing odeljenje je to veoma efikasno koristilo u raznim promocijama. Tako se mnogi sećaju Touareg-a koji vuče Boeing 747 i razne slične promocije, a interesantno je videti da su neki detalji svega ovoga prisutni i dalje.

Druga Touareg generacija je predstavljena 2010. godine na sajmu u Minhenu, ali i nama na kasnijoj promociji. Pomenuti veliki motori su potpuno nestali iz ponude i zamenjeni su novijim, manjim i ekonomičnijim rešenjima. Motori većih zapremina su prešli u neke skuplje modele sa drugim značkama i postali element razlikovanja premijum i luksuznih marki pod istom grupacijskom kapom.

VW je iskoristioTouareg da ga predstavi i kao svoj prvi SUV sa opcijom Hybrid pogona, a usledile su i razne sportske promocije kao na primer učestvovanje u Dakar reliju i sličnim sportskim aktivnostima. Pet godina nakon starta prodaje druge generacije usledila je restilizacija, koja se uglavnom odnosila na uvođenje raznih modernih elektronskih sistema bezbednosti. Nakon skoro celih devet godina na tržištu, VW je bio spreman za prelazak na novu verziju.

- Advertisment -