Ustanje rano ujutro (što bi lokalni meštani rekli „sabajle“) nam je omogućilo malo više „privatnog“ vremena sa automobilom i da konačno isprobamo vozne karakteristike bez ikakvih interferencija. Ipak, pre te akcije sam prilazak novom Touareg-u izazvao je još jednom fascinaciju dimenzijama. U poređenju sa prethodnim modelom, novi Touareg je 77mm duži (4878 mm), 44mm žiri (1984 mm) ali i 7 mm niži (1702), što da je lepšu siluetu ali i bolju aerodinamiku. Šetnja oko njega ume da potraje, naročito ukoliko zagledate dizajnerske detalje.

Interesantno, njih i nema baš toliko mnogo. VW je očigledno želeo da ne preteruje sa upadljivim detaljima i da novi Touareg ima tradicionalni konzervantni izgled. Generalno, nama se dopada izvedba, mada nam se čini da je maska ipak malo “previše” i pored toga što je bila jasna želja da se povuče paralela sa Arteon-om. Ovako novi Touareg od napred izgleda nekako previše „bling“ i agresivno, što se ne uklapa u ostatak dizajna. Bar nama to tako izgleda, ali to ne znači da neće biti publike koja će biti oduševljena. 

Ispod haube se nalazi revidirani 3.0 TDi agregat (isti kao i u novim A8 i A7 modelima) koji generiše 286 KS i 600 Nm obrtnog momenta, što je snaga koja se na put prenosi preko novog 8-brzinskog automatskog menjača i 4Motion AWD pogona. Novi element 4Motion sistema (koji sada može da podnese do 1000 Nm obrtnog momenta) je upravljanje na sva četiri točka. Ova mogućnost utiče na primetnu veću agilnost u odnosu na SUV vozila sličnih dimenzija. Granica brzine je 37 km/h, što znači da ispod ove brzine se zadnji točkovi okreću u kontra smeru od prednjih. Ovime se postiže pomenuta agilnost u manevrisanju, pa je zaokretni krug sada metar kraći u odnosu na prethodni model. Preko 37 km/h svi točkovi rade zajedno, pružajući lakše i stabilnije manevrisanje pri većim brzinama.

Kada smo kod većih brzina, novi Touareg se ponaša impresivno. Kombinacija ovog 4Motion sistema i prebacivanja vazdušnog oslanjanja u sport režim, pruža mogućnost „rušenja“ zakona fizike. U prevodu, vozilo teško 2 tone (i pored za 100kg smanjenom težinom primenom nove platforme) ima takvu stabilnost da je magistralnim putem moguće voziti autoput brzinom, i to bez ikakve dramaturgije. Električni eAWS rolbarovi odlično rade svoj posao, čime se novi Touareg veoma malo „ljulja“ pomenutim uslovima. Skretanje u Sport modu je veoma precizno, tako da nema klasičnog „kamion“ utiska koji je javlja kod SUV vozila ovih dimenzija.

Ovako dobro ponašanje pri Sport vožnji (što u realnosti nema nikakve SUV veze, ali to je neka druga priča) je jedno od najveći inženjerskih dostignuća u auto industriji, da se ovako teški automobili mogu tako lepo voziti. Na primer, možemo uzeti neki od popularnih sportskih automobila iz 2000tih godina i nakon samo nekoliko krivina Touareg će otići daleko ispred, što je tačno tu negde mera koliko je tehnologija otišla napred. Naravno, kada se dođe do limita koji ima 4Motion, eAWS i vazdušno oslanjanje, elektronika odmah otima kontrolu od vozača i vraća sve „u liniju“, tako da nešto preko toga nije moguće ići, ali je to i poenta ovakvih automobila.

Druga strane malo brže vožnje je potrošnja goriva, pa mada je to moguće držati u razumnim merama. Prosek kompletne rute je bio nešto malo ispod 9 litara. Ovo sa jedne strane zvuči mnogo, jer je gotovo ceo test obavljen na otvorenom putu, ali je ipak ispod haube 3,0 TDi sa 286 KS koji nudi odlično ubrzanje. Interesantno, oseća se prisustvo malog kašnjenja na odziv gasa ispod 2400 obrtaja, pa će tada 8-brzinski automatski menjač pokušati da promenom brzine u što niži stepen prenosa ublaži ovaj osećaj. Sam menjač predstavlja zanimljivu promenu u odnosu na VW standarde, jer je u pitanju sklop koji proizvodi ZF, a koji na primer koristi i BMW (i u nedavno testiranom X4 modelu). Ono što smo primetili, u Touareg-u ovaj menjač nešto sporije reaguje na promene i cela „taktika“ promena brzine je malo drugačija. Očigledno da se ovde moralo misliti na braću (dosta skuplju) koje ima Touareg, dok BMW nema druge marke u svom vlasništvu o kojima mora da razmišlja pa je kod njih menjač u startu podešen na “maksimum”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here