NK TEST: BMW X4 xDrive20d

BMW je na nedavnoj promociji tržištu Srbije predstavio novi X4, koji predstavlja tek drugu generaciju ovog intrigantnog modela. Na kratkom testu, mogli smo videti kako se novi X4 ponaša i izgleda u praksi.

Dramatična popularnost svih mogućih varijanti SUV vozila navela je proizvođače da konstantno tragaju za novim formatima koji će privući kupce. BMW još pre deset godina lansiranjem modela X6 napravio jednu od tih novih kategorija pa se ovaj model tada reklamirao kao SAV – Sports Activity Coupe. Kupci su svojim novcem jasno stavili na znanje da im se ovaj koncept dopada, pa je BMW poželeo da SAV ideju proširi na još koji model.

Prvi koncept koji je najavljivao smanjivanje X6 modela je najavljen tokom 2012 i 2013, da bi 2015. na Sajmu automobila u NJu Jorku BMW zvanično i predstavio X4 model, koji je koristio iskustva stečena na deljenju platforme između X5 i X6 modela. Naravno, model X3 je bio uzet kao osnova na kojoj je projektovana njegova kupeolika varijanta, a sa kojim deli veliki broj komponenti.

Druga generacija je predstavljena početkom godine, na Sajmu automobila u Ženevi, dok je domaća promocija održana tokom predstavljanja serije 8 na domaćem tržištu. Prodaja je na našem tržištu počela tokom jeseni.

Prva X4 generacija nosi kodnu oznaku F26, a sada na scenu stupa G02 koja je tesno povezana sa G01 karoserijuom koju koristi X3. Novi modeli su bazirani na BMW CLAR (Cluster Architecture) modularnoj platformi koja koristi kombinaciju čelika, aluminijuma i karbonskih vlakana. Cilj je smanjenje težine i povećanje krutosti karoserije. Dizajnirana je za primenu kod automobila sa zadnjom vučom ili 4×4 pogonom, zajedno sa „plug-in Hybrid“ i električnim opcijama. Od momenta kada je BMW prvi put upotrebio CLAR platformu na G11 generaciji serije 7, svi modeli ovog proizvođača koriste ovu platformu.

- Advertisment -