BMW prikazao drugu generaciju X4

0
733
NAS SPONZOR

BMW je predstavio novi X4 uči premijernog svetskog izlaganja na Sajmu automobila u Ženevi, a u najavi su i novi X2 i X7. Novi X4 je zasnovan na modelu X3, ali njegovu SUV praktičnost menja za stil kupea i oštrije upravljanje.

Prednji kraj sa maskom, branikom i LED svetlima identičan je modelu X3, a razlika u obliku karoserije najuočljivija je iz profila. LED svetla na zadnjem kraju su tanja, a tablica je postavljena niže. Dvostruke cevi izduvnog sistema standardne su u svim verzijama.

  

Automobil je produžen za 81mm i nešto je niži u odnosu na prvu generaciju. Kupci mogu da biraju između stilskih paketa xLine, M Sport i Individual, sa metalik bojom i felnama do prečnika od 21 inča.

Kabina je preslikana iz modela X3. Postoji izbor između šest boja za ambijentalno svetlo. Stilski paketi donose specifične presvlake sedišta i ostale materijale u kabini. Na listi opcione opreme su panoramski stakleni krov, trozonski klima uređaj, grejanje i hlađenje sedišta.

Novi X4 dobija najnoviju verziju iDrive multimedijalnog sistema, sa centralnim ekranom od 6,5 inča na vrhu centralne konzole. Glasovne komande su deo standardne opreme, a opcioni sistem Professional donosi ekran dijagonale 10,25 inča i kontrole specifičnim pokretima ruke. Tu su i ConnectedDrive servisi koji povezuju automobil sa mobilnim uređajima.

Prostor za noge na zadnjim sedištima povećan je za 27mm, a kapacitet prtljažnika je 525 litara. Zadnja sedišta deljiva su u odnosu 40/20/40, a kada se sva obore, tovarni prostor dostiže 1430 litara.

Ponuda motora slična je kao za X3, a svi agregati se kombinuju sa osmostepenim automatskim menjačem. Benzinski M40i raspolaže sa 400KS i ubrzava od 0-100km/h za 4,8 sekundi. Dizelski M40d ima 235KS i ubrzanje iz mirovanja do 100km/h za 4,9 sekundi uz deklarisanu potrošnju od 6,4l/100km. U ponudi će, u zavisnosti od tržišta, biti i xDrive20d i xDrive30d dizelski modeli, kao i ekvivalentne benzinske varijante sa snagom od 182KS, odnosno 250KS.

BMW obećava bolju upravljivost zahvaljujući lakšoj konstrukciji. Pogon na svim točkovima više snage šalje na zadnju osovinu, a BMW tvrdi da X4 vozaču omogućava sportski ugođaj, po čemu je ova marka poznata. Vozač na raspolaganju ima sisteme dinamičke kontrole stabilnosti i Performance Control funkciju, kojom reguliše količinu obrtnog momenta na zadnjoj osovini kako bi se prilagodio uslovima na putu.

Prethodni tekstNK TEST: Renault Koleos dCi 175 4WD X-Tronic
Sledeći tekstF1: Haas prvi pokazao izgled bolida za 2018. godinu