Prvi utisci: Dacia Duster Prestige 1.6 Sce

0
2584

Novi model, a stari poznanik…po treći put novi Duster u rukama naše test ekipe, ovaj put kombinacija kao stvorena za domaće tržište, bazni motor i Prestige paket opreme, dobitna kombinacija ili kompromis?

Za relativno kratki vremenski period mi smo imali prilike da se upoznamo sa novim Dusterom prilično detaljno, pored 4×4 pogona sa dizel motorom, na testu nam je bila i TCe verzija, a sada bazni atmosferski benzinac sa prestige paketom opreme, na prvi pogled možda i dobitna kombinacija za prosečnog domaćeg kupca sa „terenskim“ ambicijama.

Pred sam kraj proizvodnog veka prethodne generacije smo imali prilike da se podsetimo prve generacije modela koji je Dačiju uveo u svet offroad vozila, ili tačnije rečeno blagih terenskih vozila. Tako da smo odlično stvorili podlogu za nadolazeći model sa kojim smo se upoznali na promociji na Staroj planini. Ono što je za novi model zaista primetno je činjenica da Dačija sigurnim koracima poboljšava apsolutno svaki segment vozila. Vozne karakteristike, kvalitet materijala, udobnost, bezbednost…svaki segment je pretrpeo unapređenja i to se zaista vidi. Ono što se prvo vidi je dizajn koji je sada vrlo primamljiv i to dosta širem spektru kupaca nego što je to bio slučaj sa prvim modelom. Vrlo interesantni detalji na karoseriji, škrge, offroad elementi, zaista lepo dizajnirane svetlosne grupe su samo neki detalji koji se nameću.

 

Kombinacija baznog 1.6-litarskog atmosferskog motora i ovakvog vozila možda deluje čudno i pomalo ne baš dobro sračunato u smislu potrošnje i performansi, ali istina je da je ova kombinacija možda i idealan izbor za nekoga ko ne prelazi previše kilometara i nema preterano česte izlaske na auto put, jer smo mislili da će se potrošnja i buka povećati sa porastom brzine.

Naravno i ovaj segment je drastično popravljen u odnosu na prvi Duster, pa je ovog puta vožnja brzinama od 130kmč relativno komforna, barem sa stanovišta buke. Potrošnja od 7,5l pri pomenutoj brzini je ipak stavka koja prikazuje da je ovaj agregat za putne brzine koje se razvijaju na magistralama i u gradu. Potrošnja na 90kmč je ispod 5,5l na 100 km, dok je potrošnja na 120kmč oko 6,7 l, a agregat se na ovom tempu vrti na nešto viših 3000 obrtaja, ali i pored toga je izolacija odradila dobar posao. 

Još jedna stavka gde je napravljen veliki korak napred je ergonomija i udobnost, odnosno konstrukcija sedišta. Sedišta su sada mnogo bolja, pogotovu ako se osvrnemo na leđnu potporu. Cena je nešto što je bila prednost Dustera…čuj bila, i dalje je. Duster startuje sa 12.390 EUR čime se dobija motor koji je bio u test vozilu i bazna oprema, što može biti dobar izbor ako vam nije prioritet sva nova oprema koja se može dobiti sa Dusterom. Test model je imao Prestige opremu, sa kojom smo se upoznali i ranije, a tu je bilo i nekih detalja koji krase zaista neke skupe modele.

Pre svega mislimo na kamere sa svih strana vozila, detekciju mrtvog ugla i sl. Testirani model je okićen cenom od 14.290 EUR, čime se dobija apsolutno sve od opreme, iskreno možda i nešto što vozačima koji biraju Dačiju i ne treba, ali eto…stavka više za hvalisanje u društvu, zar ne…pogotovu ako do vas sedi vozač koji je dao 3-4 hiljada više za ekvivalentno opremljeno vozilo B segmenta.

 

Prethodni tekstPredstavljen VW Touareg
Sledeći tekstClub Sport paket za Porsche 911 GT2 RS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here