Pred sam kraj proizvodnog ciklusa prve generacije Dačijinog SUV modela, dobili smo priliku da detaljnije probamo ono što nam je izmicalo ovih godina, a to je pogon samo na prednjoj osovini uz dizel agregat, kao i jednu lepu novinu u Dačijinom programu, EDC menjač.

Od odluke da Dačija zakorači u SUV svet prošlo je sedam dugih godina. Prvi Daster je predstavljen, sada već daleke 2010. godine, i već tada je bilo jasno da Dačija i u ovom segmentu ide sa svojom standardnom filozofijom, a to je da se za najmanju moguću količinu novca dobije najviše moguće od automobila.

Svi znamo da je SUV segment u neverovatnoj ekspanziji koja traje već godinama, a Dačija je napravila Daster kako bi omogućila kupcima sa „jeftinijim ulaznicama“ da pogledaju šta se to sve dobija sa SUV mašinom. Naravno da se prosto nameće izbor pogona na svim točkovima, kakvih obično i ima na našim ulicama (sa sve nalenicama firmi čija delatnost podrazumeva i neki terenski rad, jelte).

Upravo je ovo i najveći adut Dastera, kupovina pristupačnog 4×4 vozila koja će vlasniku ponuditi dovoljno terenskih sposobnosti kada se iz određenog razloga nađe na podlozi koja nije asfalt. Ovakvu verziju smo imali u na testiranju, u verziji sa dCi agregatom i manuelnim menjačem, dok nam je drugi put na testu bio bazni benzinac sa pogonom samo na prednjoj osovini. Obe verzije su bile varijante prvobitnog modela, dok nam je restilizacija došla nešto kasnije na test. Koliko je Daster namenjen offroad aktivnostima imali smo prilike da se uverimo i na offroad promociji, ali i u činjenici da Gorska služba spašavanja – GSS, koristi Daster kao svoja službena vozila.

Sada imamo priliku da probamo Daster u svetu u kom se SUV vozila obično i nađu, svetu gde je lakoća korišćenja najbitnija, svetu gde se blato kao podloga viđa pretežno u blizini gradilišta u gradovima ili u neuređenim parkiralištima. Za sve ovo vam nije potreban 4WD pogon, za ovo je potrebno imati automatski menjač, lepe aluminijumske felne i moderan enterijer.

Za sve ovo su se u Dačiji pobrinuli pred kraj proizvodnog procesa Dastera i tako sada u test primerku imamo moderno opremljen enterijer, spoljašnost sa dodacima koji ističu robusnu figuru, ali i stavku koja najviše znači za vožnju ovakvih vozila u urbanim uslovima – automatski menjač i to onaj sa dvostrukim kvačilom – EDC, direktno iz Reno garaže!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here