Dolazimo do dela koji je nama izazvao najviše interesovanja, a to je sama vožnja i ponašanje motora i menjača obzirom da je ovo prvi put da imamo EDC+dCi kombinaciju u Daster karoseriji.

Lakoća koju smo iskusili u vožnji je veoma velika, EDC „barata“ brzinama gotovo savršeno i retko kada će ostati zbunjen kada je odabir stepena prenosa u pitanju. Jedini trenutak kada EDC i ne briljira su preticanja pri magistralnim brzinama jer je tu nešto tromiji sa promenama. Sa druge strane, u gradu je gotovo savršen, dosta mirna vožnja bez naglih promena i viskoh obrtaja, a koliko su dobro upareni EDC i dCi 110 agregat govori i podatak da smo na kraju testa imali potrošnju od fantastičnih 5,2 l na 100 pređenih kilometara.

Tokom prvih dana testa, vožnja je pretežno bila u (Beo)gradskim nesnosnim gužvama, a čak i tada je bord kompjuter pokazivao potrošnju od 6,1l, zaista dobar rezultat. Razlog za ovo je moderan dCi 110 agregat koji sa svojih 110ks i obrtnim momentom od 250Nm bez muke vuče „laganu“ karoseriju koja u ovoj varijanti teži 1350kg. Ovo je vrlo lak zadatak za ovaj agregat, ali sa druge strane imamo i relativno slab rezultat na EURO NCAP testu gde je aktuelni Duster dobio tri zvezdice.

Udobnost kojom se odlikuje se može oceniti kao vrlo povoljna, pogotovu za naše uslove vožnje. Takođe ističemo relativno malo buke prilikom prelaska preko većine neravnina, bilo da su one poprečne ili sitne rupe na putu. Vrlo dobro ponašanje na putu kada je ovaj segment u pitanju nije previše kompromitovao ni stabilnost gde je Daster sasvim konkurentan kada se sagledaju SUV modeli. Ovakve automobile i ne treba voziti preterano agresivno iz prostog razloga fizike i visokog težišta, ali i pored toga automobil bio prilično stabilan i nije davao previše znakova nervoze. U par navrata je bilo izraženo blago zanošenje zadnjeg kraja, ali je to sve u granicama normale za ovu kategoriju vozila.

Stavka gde je Daster bolji od konkurenata iz SUV segmenta je preglednost. Dizajn automobila podrazumeva ravne i dovoljno velike staklene površine koje gotovo uopšte ne zadaju glavobolje prilikom parkiranja ili pri manevrisanju kroz gradsku gužvu, tako da je ovde Daster postavio vrlo visoke standarde. Ono što pravi problem je otežano okretanje upravljača, servo je prilično tvrd i daje dosta otpora prilikom okretanja, pa je to stavka na koju se mora računati. Otpor serva je čak i jači od onih upravljača koji imaju opciju za neki Sport mod.

Telemetrija
Testirani modelDacia Duster dCi 110 EDC
Datum merenja5.11.2017
Vremenski uslovi pri testu8C Suvo
Tip i dimenzije pneumatikaContinental CrossContact MS 215/65/16
Ubrzanje
0-60kmč5.60s
0-100kmč14.50s
0-150kmč0.00s
400m (vreme/izlazna brzina)19.30s / 112.00kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)36.50s / 135.00kmč
Međuubrzanje
60-90kmč5.80s
80-120kmč14.10s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)2.00s / 14.40m
100-0kmč (vreme/kočioni put)3.20s / 40.80m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Slična problematika koju imamo kod Reno/Nisan grupe dobijamo i ovde, a to je nemogućnost kombinovanja pogona i menjača sa pogonom na svim točkovima. EDC kod Daster modela nije dostupan u varijanti sa pogonom na svim točkovima, a takođe nije dostupan ni za benzinsku pogonsku jedinicu. U prevodu EDC je moguće dobiti samo sa 1.5dCi 110 agregatom i pogonom na prednjoj osovini. U praksi ovo je verovatno i najlogičnija kombinacija koja nudi verovatno najveću komociju za kupce koji žele automobil koji će veliku većinu svojih kilometara preći u gradskim uslovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here