Dacia Duster Off-Road promocija

0
2388
img_5002.jpg

 

Novi Duster u veoma zanimljviom off-road testu, demonstrirao je mogućnosti ozbiljnog terenskog vozila.

 

img_4959.jpg

 

Dacia je nedavno krenula u promociju nove generacija modela Duster, zajedno sa marketing kampanjom u kojoj je glavni slogan "ozbiljan terenac sa klima uređajem". Da bi se ove mogućnosti demonstrirale i u praksi, Dacia je organizovala veoma zanimljiv događaj za novinare, gde su predstavnici medija maksimalno direktno mogli da probaju mogućnosti ovog automobila. Predviđena je veoma ambiciozna ruta koju su izabrali predstavnici GGS-a (Gorske Službe Spasavanja Srbije), uz čiju pomoć je kompletan događaj organizovan.

 

img_4971.jpg

Za vožnju je bilo pripremljeno sedam novih Dustera, a kada su svi bili parkirani pored GSS automobila, mogli smo lako da uporedimo razlike na spoljašnjem izgledu. Najveće promene su na prednjem delu automobila, koji je dobio masku hladnjaka sa hromiranim otvorima, a glavna svetla su podeljnau tri dela. Nešto je drugačiji i otvor za dovod vazduha u braniku, a sve ide u funkciju toga da novi Duster izgleda dinamičnije i atraktivnije od prethodne verzije.

 

 

img_4954.jpg

 

Dodatni elementi modernizacije predstavljaju krovni nosači, kao i felne specifičnog dizajna. Na zadnjem delu automobila promenjena je grafika svetlosnih grupa, a pažnju privlači "difuzor" za vazduh integrisan u zadnji branik, koji naravno ima samo estetsku funkciju. Realno, promene nisu velike, ali su dovoljne da Duster dobije dovoljno moderan izgled i time se uklopi u celu Dacia gamu koja je takođe tokom zadnjih godinu dana značajno restilizovana.

 

img_5165.jpg

Shodno tome, enterijer novog Dustera je dobio isti nivo osvežavanja kao i ostali modeli, pa tako unutra Duster izgleda maksimalno slično kao na primer Sandero koji smo nedavno imali na testu. Glavni novitet je opcija SATNAV Media sistema koji preko ekrana osetljivog na dodir, uz lagane korekcije instrument table i centralne konzole, koje opet za rezultat imaju moderniji i  lepši izgled. Glavna karakteristika Dustera je pogon, a prekidač za odabir režima rada je ostao isti i zadržao je svoju staru poziciju. Kao i ranije, u 4×4 verziji Dustera, na raspolaganju je "Auto", odnosno "2WD" i "4WD Lock" mod. U automatskom režimu, sistem će aktivirati zadnje točkove samo ukoliko detektuje proklizavanje prednjih točkova. "2WD" mod će uvek držati aktivnu samo prednju vuču, dok "4WD Lock"  znači da je sistem "zaključan" na pogonu na sva četiri točka. Ovo "lock" ne znači da Duster ima zaključavanje diferencijala, već se odnosi samo na konstantno aktivan pogon na svim točkovima. Deo standardne opreme svakog Dustera je i elektronski program stabilnosti (ESP), asistent prilikom naglog kočenja (EBA), a posadu štite četiri vazdušna jastuka, ali je ESP preporučljivo isključiti kada se krene u terensku vožnju.

 

 

img_4951.jpg

 

Što se tiče motorizacije i pogona, novi Duster je kao i ranije dostupan sa pogonom na prednje točkove, ili u skupljoj varijanti sa punim 4×4. Sa sistemom pogona 4×4 moguće je kombinovati benzinski motor 1.6 16V (105 KS) ili snažniji 1.5 dCi maksimalne snage 110 KS. Najveća novina u motorizaciji je turbo-benzinski motor 1.2 TCe (125 KS) kojeg karakteriše sistem direktnog ubrizgavanja goriva. Na ovoj test vožnji, svih sedam Dustera su imali turbodizel 1.5 dCi uparen (110KS) sa manuelnim šestostepenim menjačem i 4×4 pogonom. Motor razvija maksimalnu snagu od 115 pri 4.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 240 Nm pri 1.750 o/min. Kako bi ceo sklop bio jeftiniji, ali i očuvao off-road sposobnosti, prva brzina je značajno skraćena i praktično ima funkciju "redukcije" i primarno služi za vožnju po teškom terenu. Visoka karoserija (klirens od 21 cm) i sam oblik karoserije čine Duster veoma sposobnim u terenskim uslovima, što smo iz prve ruke mogli i da usprobamo.

 

img_4976.jpg

 

Početak rute nije bio dakle od Beograda, ali to samo potvrđuje da nije potrebno izaći mnogo daleko iz grada da bi se imao potpuni "Gamel Trophy" doživljaj. Krenulo se od izlaska sa autoputa kod Vrčina, gde se vrlo brzo izašlo na ektremno blatnjavu i težak zemljani put, preko kojeg je trebalo stići do Avale.

 

img_4995.jpg

 

Ovaj novinarski karavan pratili dva GSS Dustera, a čiji članovi su bili tu kao pomoć ukoliko se neko od vozača zaglavi i nađe u težem problemu.

 

img_5200.jpg

 

Na sreću, neke veće potrebe za GSS intervencijom nije bilo, jer su Dusteri bez problema savladali veoma težak teren.

 

img_5078.jpg

 

Jednostavno, ni jednog momenta nismo bili u situaciji da se zapitamo "da li ćemo moći odavde da se izvučemo", a teren za vožnju je stvarno bio veoma nezgodan i maksimalno blatnjav, što se dosta dobro može videti i po slikama.

 

img_5098.jpg

 

Uglavnom, nakon solidno duge off-road ture, ceo Dacia Duster karavan je bez problema stigao od odredišta.

 

img_5124.jpg

 

 

img_5020.jpg

 

 

img_5119.jpg

 

 

img_5195.jpg

 

Nakon lagane konverzacije među novinarima koji su bili impresioniram Duster mogućnostima i onim što su upravo prošli, usledila je klasična prezentacija kroz koju je dobijeno nešto više informacija o promenama koje donosi nova generacija modela Duster.

 

img_5443.jpg

 

Pored toga, mogli smo da vidimo i novi Logan MCV koji i narednom periodu takođe očekujemo na NK testu.

 

img_5424.jpg

 

Nakon priče direktno vezane za automobile, predstavnik GSS-a Dane Medić je održao prezentaciju ove službe i prisutnima objasnio ko je i šta GSS u Srbiji radi. Aktivnosti GSS-a su posebno postale zanimljive pre dve godine, kada je veoma jaka zima u prvi plan izbacila neophodnost postojanje ovakve službe, ali i efikanost i ekspertizu koju poseduju svi GSS pripadnici. Tada je i država konačno prepoznala potrebu za ovakvom službom, pa je od tada načelnik GSS-a deo odbora za vanredne situacije. Veliku pomoć GSS-u od tada pruža i Dacia, koja je tada donirala dva Dustera koji su postali službena GSS vozila koja se koriste u svim akcijama. Veoma je značajno što je Dacia, odnosno Renault-Nissan Srbija, najavila nastavak podrške i u budućnosti, koje je definitvno veoma neophodna.

 

img_5448.jpg

Na kraju Duster karavana, možemo se osvrnuti na cene novog modela koji su gotovo na nivou prethodnog. Dakle, osnovni 1.6 16V benzinski 4×2 model košta 9860, dok je 4×4 varijanta 11690. Duster sa motorom i opremom koji je bio na testu predstavlja najskuplju varijantu i košta 16660 evra. Ova cena čini Duster najskupljim modelom iz Dacia ponude, ali je ova cena veoma konkurentna, jer se za sličan novac ne može kupiti ni jedan moderan 4×4 automobil sličnih mogućnosti kao što je Dacia Duster.

 

 

img_5394.jpg

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here