Nakon 4×4 modela koji nam je bio na testu pre par meseci, sada imamo priliku da vidimo šta Daster nudi kada se “oslobodi” stega 4WD pogona, a posredno i vrlo kratkih menjačkih odnosa. Takođe, sada imamo priliku da vidimo kako se u novoj karoseriji ponaša TCe benzinac.

Nova generacija Dastera je ostavila jako dobar utisak na nas prilikom inicijalnih vožnji, kao i prilikom testa – tu dileme nema. Međutim, u oba slučaja smo vozili najbolje opremljeni i motorizovani model koji je pored svih pogodnosti sa sobom nosio i vrlo „jaku“ cenu za Dačiju, skoro 20.000€. 

Model o kome sada pišemo se se nalazi u sredini Daster ponude, što ga čini nešto lakšim izborom jer mu je cena malo više u skladu sa imidžom Dačije, jer testirani model sa nešto povoljnijom cenom za benzinski agregat i srednjim paketom opreme košta nešto manje do 15.000€.

Urbana dodatna oprema

Za ovu priliku Reno Srbija nam je ustupio Daster koji je na sebi imao i opremu sa spiska dodatne opreme u vidu „bul bara“ i hromiranih pragova koji su već prirodno „nabildovani“ Daster pretvorili u vozilo koje ostalim učesnicima u saobraćaju naprasno usađuje izuzetno lepe manire u vožnji, tako da iako taj „bul bar“ nema neku posebnu upotrebnu vrednost, njegova psihološka vrednost je izuzetno velika i garantuje vam prvenstvo prolaza, čak i u situacijama kada vam saobraćajna signalizacija tako nešto ne obezbeđuje.

Pored hromirane zaštite prednjeg dela vozila (doplata od oko 500€), tu je i paket LOOK koji donosi hromirane završetke izduvnog sistema, kućišta retrovizora u metalik boji, zaštitu pragova i krovne nosače u crnoj boji) koji košta nešto manje od 1000€.

Subjektivno, ovi elementi zaista doprinose da Daster izgleda još robusnije, što će nekim kupcima biti dovoljno da se opravda doplata za ove „aksesorije“. 

Kad smo kod opreme, testirani model je stigao u srednjem, Comfort, paketu koji na baznu opremu dodaje električno podešavanje svih stakala (samo je vozačko automatsko), grejana prednja sedišta, vozačko sedište podesivo po visini, upravljač podesiv po širini i dubini, svetla za maglu i Radio MP3/Bluetooth radio uređaj – u praksi više nego dovoljno opreme za veliku većinu kupaca. 

Multimedijalni sistem nije standarna Renault ponuda – MediaNav, već je u pitanju Kenwood sistem koji je pokazao da možda ne bi smo smeli da budemo toliko kritični prema vremešnom MediaNav softveru jer je ovaj još lošiji. Ne govorimo o tome da je grafički sistem inferioran, već je sistem sam po sebi veoma spor i prilično nelogičan. Jedina svetla tačka kod ovog sistema je što se nije blokirao niti odbijao povezivanje sa telefonom, a što smo prilično često imali prilike da vidimo kada je MediaNav u pitanju. Okvir ručice menjača ima metalni prsten koji daje vrlo kvalitetan osećaj na dodir, a ručica menjača i upravljača su opšivene kožom što daje podjednako dobar utisak, daleko bolji od onoga na šta su do sada bili naviknuti vozači Dačija vozila. Osnovna ergonomska postavka je identična onoj koji ima primetno skuplji i bolje opremljeni model u Prestige paketu opreme, što znači da su sedišta i dalje vrlo udobna kao i da su sve komande postavljene na logična i lako pristupačna mesta – pre svega ovde mislimo na podizače prozora i komande klima uređaja. 

Daster nudi dosta prostora, kako za putnike, a tako i po pitanju prtljažnog prostora. Daster, iako na B platformi, ima dimenzije koje su na donjem pragu C-SUV segmenta, tako da u praksi po ovim parametrima je vrlo sličan Nissan Qashqai ili Renault Kadjar modelima. Naravno, C-SUV modeli nude daleko više opreme i snažnije pogonske agregate, ali i koštaju primetno više.

Test vozilo je bilo opremljeno još jednim elementom sa spiska opcione opreme – EasyFlex zaštitom za prtljažni prostor, koja pored toga što štiti prtljažnik od prljanja prilikom transporta prljavog prtljaga, nude abrazivnu površinu koja smanjuje mogućnost klizanja kao i nudi mogućnost da se “razmota” preko praga i time omogući utovar/istovar bez prljanja ili oštećenja praga ili branika.

1 COMMENT

  1. Prestadoh da čitam kod podatka 5.5 l/100 km pri 130 km/h.
    Verujem da je merenje bilo na ap niz Bubanj Potok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here