Pariz: Vinfast prikazao SUV i limuzinu

0
205

Vijetnamska kompanija Vinfast predstavila je na Sajmu automobila u Parizu svoje prve serijske modele – limuzinu Lux A2.0 i SUV Lux AS2.0. Automobili koriste licencirane BMW platforme i motore, a za sledeću godinu planiran je i potpuno električni model.

Limuzina i SUV modernog dizajna koristiće dvolitarski turbo motor zasnovan na BMW jedinici sa oznakom N20, sa pogonom na zadnjim ili svim točkovima. Proizvodnja počinje u martu 2019. godine.

  

Novi modeli dizajnirani su u saradnji sa italijanskom kućom Pininfarina, a zajednički rad je počeo u avgustu 2017. godine. Do oktobra iste godine na stolu je već bilo 20 konceptualnih ideja, a sledećeg meseca odabran je konačan dizajn oba automobila.

Ista kompanija planira i proiozvodnju električnog skutera i električnog autobusa. Vijetnamski proizvođač ima ambiciozan plan da do 2025. godine postigne proizvodnju od 500.000 automobila i milion električnih skutera godišnje.

Vinfast je angažovao iskusne inženjere iz čitavog sveta, uključujuči bivšeg dizajnera General Motorsa Dejvida Liona, a saradnja je ostvarena sa kompanijama Pininfarina, Bosch, Magna i Siemens. A2.0 i AS2.0 koriste modifikovane platforme BMW top modela koje nemačka marka postepeno napušta. Izvršene su izmene da bi se poboljšala zaštita pešaka i putnika u slučaju bočnog sudara.

Motori će se isporučivati u specifikacijama sa 180KS i 230KS u kombinaciji sa osmostepenim ZF automatskim menjačem. U budućnosti je moguća i hibridna verzija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here