Pariz: Premijera Mercedesa GLE

0
222

Svetsku premijeru na Sajmu automobila u Parizu imao je novi Mercedes GLE uoči prodaje koja kreće početkom sledeće godine. Planirano je da serija GLE koristi motore od četiri, čest i osam cilindara, kao i plag-in hibridni pogon.

GLE je Mercedesov SUV srednje veličine, sa velikom prednjom maskom i LED svetlima. Zadnji kraj je pretrpeo manje izmene i dobio zatamnjeni D stub i tanje svetlosne grupe.

 

Međuosovinski razmak duži je za 80mm nego do sada, a Mercedes je saopštio da su putnici dobili više prostora, naročito na zadnjim sedištima. Prostor za glave veći je za 33mm, a kupci će moći da opreme svoj automobil elektrifikovanim pomeranjem zadnjih sedišta. Kapacitet prtljažnika je 825l (povećanje za 125l), a kada se obore zadnja sedišta, prostor raste na 2.055l, što spada među najbolje rezultate u klasi. Mercedes je prvi put ponudio ovaj model u verziji sa sedam sedišta.

U kabini je izvršena adaptacija multimedijalnog sistema sa dva ekrana. Dva ekrana dijagonala 12,3 inča smeštena su iznad četiri ventilaciona otvora, a kabina je u celosti obložena drvetom, metalom i kožom.

Na početku prodaje GLE dolazi sa jednim benzinskim i jednim dizelskim motorom. GLE 450 4MATIC ima šestocilindrični motor od 365KS, koji ima podršku lakog električnog sistema koji radi na 48V radi poboljšanja performnasi i smanjenja emisija. Deklarisana potrošnja je 8,3l/100km, a emisija CO2 je 190g/km. Druga ponuda je GLE 300 d sa dvolitarskim četvorocilindričnim dizelskim motorom. Obe verzije imaju devetostepeni automatski menjač.

Kasnije će u ponudu biti uvršten GLE 350 de dizelski plag-in hibrid i par šestocilindričnih dizelaša (350 d i 400 d). AMG verzija se ne očekuje pre 2020. godine, a najavljen je i GLE Coupe.

Iz bogate bezbednosne opreme izdvaja se DISTRONIC aktivna asistencija za održavanje udaljenosti prema drugim vozilima. Ova tehnologija reaguje na potencijalnu opasnost i koristi podatke LiveTraffic servisa. Aktivna Stop-and-Go asistencija funkcioniše u gustom saobraćaju i smanjuje opterećenje vozača. Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova osigurava da vozilo automatski prilagodi brzinu važećem ograničenju brzine.

Novi GLE ima hidropneumatsko E-Active kontrolisano ogibljenje koje funkcioniše u saradnji sa novim oprugama: ovo rešenje omogućava regulisanje tvrdoće ogibljenja za svaki pojedinačni točak. Uz jače motore može da se dobije 4MATIC pogon na svim točkovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here