NK TEST: Mazda CX-30 AWD AT G180

Nakon što smo se upoznali sa „iks“ agregatom u hečbek karoseriji, došlo je vreme da vidimo kako se nova pogonska opcija snalazi u nešto gabaritnijem pakovanju CX-30 kao i u kombinaciji sa AWD pogonom i automatskim menjačem.

Mazda je sa CX-30 popunila relativno veliku prazninu, pogotovu kada su u pitanju manje snažna ekonomska tržišta, gde se zapravo nalazi veliki broj kupaca sa našeg tržišta. Ovi kupci imaju potrebu za porodičnim vozilom upakovanim u SUV pakovanje, na šta CX-3 baš i nije mogao da odgovori, dok je CX-5 primetno skuplji i malo manje praktičan u urbanim uslovima vožnje, ali pre svega parkiranja.

Sa te strane gledano, CX-30 je pozicioniran baš kako treba – na samoj sredini između B-SUV i „punog“ C-SUV gabarita. Stičemo utisak da je CX-30 zapravo rezultat Mazda „produkt planera“ koji su, sasvim sigurno, primetili da Nissan ima odlične prodajne rezultate uprkos nešto manjem prtljažnom prostoru u odnosu na konkurente iz, onoga što iz milošte nazivamo „pun“ C-SUV tj. SUV vozila koja dužinom prelaze 4,5m.

Inicijalna ponuda agregata koja se sastojala od G122 i, potpuno novog G180, je u međuvremenu upotpunjena G150 verzijom. No, naš osvrt u ovom tekstu je na to kako se G180 ponaša kada se nalazi u težoj karoseriji i uparen sa AWD pogonom i automatskim menjačem. Videli smo u testu Mazda3 modela da SkyActiv-X u praksi nije baš briljirao, ali nam se čini da pun potencijal naprosto nije ni mogao biti ostvaren zbog čudno proračunatih menjačkih odnosa. Da pogledamo onda kako se „iks“ ponaša u dosta kompleksnijem orkružnjeu?

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

  1. Deluje mi mocno, da ga kupim ne mogu ali se nadam da cu uskoro moci u Autorentdoo da ga iznajmim i provozam.

Comments are closed.

- Advertisment -