NK TEST: Mazda 3 G180 – SkyActiv Iks faktor

Mazda nastavlja sa opiranjem modnim trendovima u konstrukciji pogonskih agregata. Novi agregat koji donosi primetno više snage, a da pri tome ne koristi mehaničko ubacivanje vazduha, je bio „upakovan“ u limuzinsku karoseriju nove „trojke“.

Mazdin kompakt hečbek smo već imali prilike da vozimo u kombinaciji sa sada već dobro poznatim 2,0 motorom iz prvobitne SkyActiv-G game motora. Sada, na testu nam je limuzina pod čijom haubom se nalazi SkyActive-X benzinski motor sa daleko većim performanama, a zahvaljujući inovatinom inženjerskom pristupu, trebalo bi biti i štedljiviji.

Trojka, klapa druga

Novu generaciju modela Mazda3 smo isprobali u najboljoj opremi i u daleko agresivnijoj karoserijskoj izvedbi. No, tako agresivnom izgledu automobila i, pre svega, vrlo agresivno podešenom ogibljenju koje daleko više teži ka neudobnom najviše je nedostajala argumentacija u vidu podjednako agresivnog pogonskog agregata koji bi i opravdao opšti utisak automobila.

Ovog puta na testu nam je limuzinska karoserija, koja već po samom izgledu daleko više poseća na prethodnu generaciju i ima daleko manje agresivne linije nego što je to slučaj kada je u pitanju hečbek verzija.

O enterijeru smo već pričali, Mazda sada već uobičajeno ide ka minimalizmu tj. nema ogromnih ekrana, beskonačnog niza podešavanja svega i svačega, tako da će vozač zapravo veliku većinu potrebnih komandi da izdaje sa samog upravljača, dok su mu sve potrebne informacije vidljive ili na pokazivačima ili na vetrobranu (HUD).

Komande klima uređaja su, na sreću, i dalje analogne i brzo je moguće uraditi šta god da odlučite – što je sve ređa situacija kod drugih marki. HMI, odnosno kružni kontroler na centralnoj konzoli je i dalje savršeno taktilan i daje odličan osećaj, kao da rukujete vrlo skupim audiofilskim uređajem. Kad smo kod audio dela, za optimalno popunjavanje kabine zvučnim talasima se pobrinuo Bose.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -