NK TEST: Nissan Qashqai 1.7 dCi 4WD X-Tronic

Posle duže pauze, kupci ponovo na raspolaganju imaju 150 „konja“ dizela. Prvi Qashqai koji smo mi redakcijski imali na testu je bio upravo takav, ali je ta konjica stizala iz 2 litra zapremine. Posle duže pauze, od skoro 10 godina, ta ista konjaža je ponovo dostupna.

Aktuelni model, tačnije aktuelna restilizacija, je predstavljena javnosti tokom 2017 tako da smo u našim tekstovima već dva puta „obrađivali“ Qashqai. Zanimljivo, oba puta smo na testu imali modele koji su koristili upravo 1,6 litarski dizel pogonski agregat koji je zamenjen upravo ovim – 1,7 litarskim. Kako smo restilizovani model predstavili sa najjačom mašinom, sasvim je prirodno da motorno osveženu Qashqai gamu predstavimo sa podjednako bogato opremljenim modelom.

No, pre nego se posvetimo mehanici, da kažemo da je test automobil stigao u N-CONNECTA SUN paketu opreme. Po nama, Nissan N-CONNECTA paket opreme je jedan od najbolje odabranih paketa – ne samo kada je u pitanju Nissan, već je i kod drugih fabrika teško naći tako dobro procenjen paket opreme.

SUN dodatak donosi stakleni krov koji je vrlo zanimljiva opcija, a pošto autor voli panorame i „šibere“, upravo ovaj paket opreme bi svakako bio optimalni izbor.

Nissan (kao i ostatak vozila iz ove alijanse) nudi jedan od najboljih sistema za prepoznavanje znakova, dok je 360 sistem za pomoć pri parkiranju sjajno rešenje koje sada drugi proizvođači kopiraju. Info zabavni sistem je osvežen 2017, ne predstavlja sam tehnološki vrhunac, ali je u praksi sasvim dovoljan sa „analognim“ komandama koje ne traže da mnogo pipate i „trljate“ ekran da bi ste uradili željeno.

Što se putničkog i prtljažnog prostora tiče, kupci Qashqai modela moraju da budu svesni činjenice da je u pitanju nešto manji model iz C-SUV segmenta koji ne nudi toliko putničkog prostora kao nešto veći, ali i skuplji, konkurenti poput CX-5, CR-V, RAV4 i sličnih.

Noviteti – novi motori i menjači

Kada smo, na jesen 2018, testirali restilizovani model primetili smo da je pogonski deo potpuno neizmenjen. Upravo sada, sa uvođenjem novih pogonskih agregata koji se koriste u svim modelima Reno-Nisan alijanse, imamo priliku da restilizovani model probamo kada je uparen sa novom generacijom, snažnijih i ekonomičnijih, agregata.

Svojevrsna pogonska „smena generacija“ se odlikuje izbacivanjem dosadašnjih 1,2 i 1,6 turbo benzinaca, kao i 1,6 litarskog dizelaša, koje su zamenili moderniji agregati sa boljim performansama i smanjenim štetnim emisijama što su u praksi preslikava i u manju potrošnju.

O novoj generaciji 1,33 litarskih benzinaca smo pisali u nekoliko navrata, a taj agregat u nekoliko različitih varijanti smo imali prilike da vozimo ne samo u Reno-Dačija modelima, već i u aktuelnoj Merceeds A klasi. Za Qashqai se nude verzije sa 140 i 160KS, koje se odlično uklapaju u ono što su prethodni agregati u ponudi i nudili, pa je tako 1,2 litarski sa 115KS sada zamenjen motorom koji nudi 25KS i 50Nm više. Snažniji, 1,6 litarski sa 163KS kojeg smo imali prilike da vozimo kako u Qashqai, a tako i u Megane/Talisman karoseriji je sada zamenjen 1,33 litarskim agregatom koji nudi 3KS manje nego prethodnik, ali je na raspolaganju 20Nm više.

Ukratko, novi benzinci nude više snage i momenta, uz nižu potrošnju. Imajući u vidu vrlo pozitivna iskustva koja smo imali sa ovim agregatom u karoserijama sličnih gabarita, sva je prilika da će većina kupaca biti okrenuta upravo ka ovim modelima, pre svega zahvaljujući vrlo upotrebljivim performansama i skoro pa „dizelolikom“ potrošnjom u gradskim uslovima vožnje.

Unapređenja sa dizel strane ponude se odnose na još jednu, više ni sami ne znamo koju tačno, reviziju 1,5 litarskog dizelaša koji je, poput ostalih agregata u novoj gami, obezbedio štetne emisije u skladu sa Euro 6D-temp normama. Poslednja revizija nudi 5KS i 25Nm više, tako da bi kupci koji se odluče za bazni dizel agregat trebali da budu zadovoljni performansama, ali i tišim i mirnijim radom. Oni koji ove automobile čekaju u „drugoj ruci“ će sigurno biti nezadovoljni činjenicom da 1.5 dCi sada ima „plivajući“ zamajac…

Svi ovi agregati se opciono mogu poručiti u kombinaciji sa sedmostepenim EDC menjačem, dok se serijski isporučuju upareni sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Na vrhu ponude, iako to po čistoj snazi možda to ne izgleda tako, se nalazi potpuno novi 1,7 litarski dCi agregat koji je zamenio 1.6 dCi. Novi agregat  nudi 20KS i 20Nm više nego motor koji menja – konačni zbir iznosi 150KS i 340Nm, što je bezmalo identično (tačnije, za 20Nm više) onome što je Nissan pre 10 godina nudio u top varijanti modela Qashqai koju je pogonio 2.0 dCi. Zanimljivo, tačno 10 godina kasnije, Nissan ponovo u Qashqai karoseriji nudi mogućnost da kupci odaberu 4WD pogon i automatski menjač. Tačnije, sada je 4WD moguće poručiti isključivo u kombinaciji sa automatskim menjačem, tako da po tom pitanju izbor opet nije tako širok kao kod nemačkih konkurenata.

Za 1.7 dCi motor se i dalje isporučuje X-Tronic CVT menjač jer sedmostepeni EDC menjači koji su kupljeni od kompanije Getrag ne mogu da podnesu preko 300Nm. U asortimanu raspoloživbih menjača, Renault-Nissan alijansa poseduje šestostepeni EDC menjač koji može da podnese do 450Nm i koji se koristi u drugim modelima alijanse, ali proizvođači uvek radije biraju CVT menjač jer je jeftiniji od EDC menjača, ali i dosta pouzdaniji i lakši za, eventualni, servis.

4WD pogon je jedino raspoloživ u kombinaciji sa ovim pogonskim agregatom, tako da oni koji traže pogon na svim osovinama moraju propisno da isprazne novčanik u odnosu na vozače skromnijih protheva, jer doplata u odnosu na 1.5 dCi iznosi 3600€ (1500€ za motor, 2100€ za CVT menjač i 4WD pogon). Ovaj pogonski agregat zahteva korišćenje AdBlue aditiva kako bi se obezbedilo poštovanje Euro 6d-Temp normativa.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -