NK TEST: Renault Talisman dCi 200 – Konačno pravi „teškaš“

Masovno osvežavanje game pogonskih agregata nije zaobišlo ni Talisman. Konačno, Renoov adut u D segmentu može da se diči okruglom brojkom od 200 dizelaških KS, što će mu omogućiti da se bolje suprotstavi nemačkom kontigentu sve jačih dizel snagatora.

Uprkos tome što smo sve više pod nadzorom brojnih radarskih kontrola, presretača, merenja prosečne brzine na autoputevima – vozači i dalje žele da su svojim automobilima imaju na raspolaganju žustru konjicu koja može, teorijski, da isporuči britka ubrzanja i visoke putne brzine.

Iako vrlo snažni pogonski dizel agregati, na papiru, imaju sve manje smisla zbog sve rigoroznijih kontrola brzine, oni imaju i svoje naličje koje zapravo nudi daleko relaksiraniju vožnju, pre svega zbog toga što zakonske limite brzine dostižu na vrlo niskim obrtajima što često u praksi znači manju potrošnju, što takođe nije mala stvar za vozače koji često imaju dosta duge ture.

Mi smo u prethodnim testovima imali nekoliko puta priliku da vozimo 1,6 litarski twin turbo dCi koji se svaki put pokazao kao prilično anemičan uprkos vrlo dobrim brojkama na papiru, a uvođenje WLTP načina računanja štetnih emisija i potrošnje je brzo ukazalo koji su to agregati koji na papiru nude sjajne karakteristike, ali u realnim uslovima gde način njihovog korišćenja nije u optimalnom opsegu ti modeli beleže veća odstupanja od kataloških brojki.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

Comments are closed.

- Advertisment -