NK MINI TEST: Toyota Supra 2.0

Kako smo na promociji CH-R i nove Supre imali priliku da provedemo više vremena za volanom Supre nego što je to uobičajeno kada su u pitanju redovne promocije, odlučili smo da posvetimo poseban tekst vožnji Supre.

Duga pauza usled pandemijskih ograničenja je konačno prekinuta, a prvi zadatak je bio vožnja Supre sa novim 2.0 motorom. Da, treba pomenuti i da je deo predstavljanja bio i C-HR model sa novim hibridnim pogonom, ali koliko god publici možda bili zanimljivi hibridi i SUV modeli – apsolutno sva pažnja prisutnih novinara je bila u pravcu Supre.

Sve Supre su bile sa belgijskim tablicama što je jasno govorilo da je u pitanju promotivni konvoj u organizaciji Toyota Evropa. Prva reakcija na pomen Supre je odmah u pravcu BMW Z4 modela i same činjenice da je Toyota odlučila da svoju sportsku perjanicu zapravo u potpunosti „licencira“ od strane drugog proizvođača, dok nešto drugačija karoserija teško da može ikoga da ubedi da je napor koji je rađen od strane japanskog tima bio previše značajan.

Inicijalno, Toyota je kupcima ponudila Supru samo u kombinaciji sa šestocilindričnim 3,0 litarskim turbo benzincem koji nudi vrlo solidnih 340 KS i 500 Nm. Sada je ta ponuda proširena na 2,0 litarski turbo sa 255KS/400N koji spušta cenovnu lestvicu koju treba preskočiti da bi ste postali ponosni vlasnik. Istovremeno, 3.0 motor je dobio nešto više snage kako bi se ponuda agregata malo distancirala, tako da snažnija Supra sada ima 382KS.Predstavljanje i vožnja C-HR modela je pokazala da novi, snažniji, HSD pogon sa 2,0 litarskim benzinskim motorom i nešto snažnijim električnim pogonom prilično menja temperament i sada su tipične putne brzine na autoputu daleko lakše dostižne, a nije mala stvar da se to radi i uz dosta manju buku. Potrošnja je i dalje vrlo slična kao i kod slabijeg pogona, tako da treba očekivati da gradska vožnja „košta“ oko 4,5-5l. Imajući u vidu da će nam ovaj C-HR verovatno biti uskoro na testu da se okrenemo daleko važnijoj temi – Supri.

Test vožnja se sastojala od jedne pristojno dugačke ture od oko 50-tak kilometara voženih u okolini Obedske Bare i Subotišta. U praksi to znači vožnja deonicama koje su presecale kukuruzišta i spajale male vojvođanske gradiće. Žitelji ovih malih mesta su verovatno navikli na povremena pojavljivanja konvoja novih modela, ali je kolona od 5 jarko žutih Supri apsolutno privlačila pažnju svima i svakome. Uključujući i vašeg autora iako sam sedeo u jednom automobila, ali sam prosto bio hipnotisan siluetom žutog sportskog automobila ispred mene. Iako je dizajn Supre, ali i novih Toyota/Lexus modela često vrlo upitan i može se okarakterisati kao prepun različitih linija, ali u praksi Supra izgleda vrlo dobro. Naprosto sve one video snimke i fotografije koje su bile na raspolaganju nisu dobro predstavile automobil. Krovna linija sa centralnim udubljenjem nalik onome koje smo viđali na Peugeot RCZ je toliko efektna u stvarnosti da je prosto uživanje voziti se iza Supre. Ukoliko možete za zadržite priključak, naravno.

Kad smo kod priključka, da kažemo da je 2,0 litarski turbo motor uprkos popriličnom deficitu snage u odnosu na 3.0, dovoljno snažan da se u praksi morate zapitati da li je 3.0 potreban. Naravno, sportski modeli uvek bolje izgledaju kada su pogonjeni najsnažnijim agregatom, ali je u današnje vreme kamera, merenja prosečnih brzina i presretača veliko pitanje gde će 400KS biti efiksno iskorišćeni. Mislimo da u slučaju domaćih kupaca – nigde.

Izlazak na stazu je samo pokazao da 2.0 motor, koji je zahvaljujući kompaktnijim dimenzijama omogućio manevrisanje prilikom njegovog pozicioniranja, nudi sasvim solidne performanse koje su delom poboljšane jer je težina modela sa 2.0 motorom za oko 100kg manja nego kada se odabere 3.0. Motor je, kao što fotografija lepo pokazuje, poprilično pomaknut ka kokpitu tako da je smanjena masa koja „visi“ preko prednje osovine.

Sama vožnja na stazi je pokazala da je menjač, kada ste u borbenom režimu, povremeno neodlučan što može doprineti frustraciji vozača koji „juri sekunde“. Menjač će u manuelnom režimu zadržati stepen prenosa, tj. neće pri dolasku do limitera promeniti stepen prenosa, ali će isto tako odbiti komandu da promeni stepen prenosa na niže ako smatra da takva promena nije dobra, iako moguća.

Vožnja u koloni koju vode instruktori može donekle da pokaže šta automobil može i kako se ponaša, ali to je realistično daleko od tempa gde bi se pravi temperament i, marketinški teško eksploatisani, balans mogli osetiti.

Srećom, vrlo mali broj novinara zbog pandemijskih ograničenja je doneo i malo mogućnosti za „bočno manevrisanje“ tako da je kasnijem terminu uz dozvolu instruktora sa staze, sedamo ponovo za volan Supre. Ova je bila u beloj boji, deo limitirane Fuji specijalne edicije što je doprinelo estetskom ugođaju, ali su i sedišta u ovom modelu bila nešto sportskije orijentisana nego u prethodnom modelu koji smo vozili.

Ovih par krugova je otvorilo mogućnost da malo bolje protresemo šta Supra može, tako da nije bilo potrebe da se drži tempo koji svi učesnici mogu da prate, što znači da smo podigli tempo na otprilike 80% pune borbene gotovosti, tako da je bilo lepo osetiti kako prednji kraj podupravljanjem javlja da je kraj mogućnosti prednjih 255/40 R19 pneumatika, dok je posebno bilo zanimljivo kako je mekše ogibljenje daleko manje tolerantno na nagle promene pravca, dok zadnje 275/40 R19 sa dosta lakoće izlaze na kraj sa relativno pitomih 255KS, dok je 400Nm koji su na raspolaganju od 1450 do 4800 obrtaja zapravo jedini element koji može da natera zadnji kraj da počne sa nervoznijim kretnjama.

Uprkos tome što je cena za 2.0 pogonjenu Supru daleko od „narodske“, za 50 hiljada EUR kupujete zapravo vrlo kompetentan paket koji, ako ćemo iskreno, nije previše skuplji od uobičajenih hot hečbekova čija ce cena u proteklih nekoliko godina sa lakoćom „prebacila“ preko 40K EUR tako da osim gubitka praktičnog elementa, što dvosed kupe karoserija donosi, zapravo imate daleko bolju kombinaciju za uživanje u vožnji, a koja pri tome nudi neuporedivo udobniju vožnju nego čak i adaptivna ogibljenja na brzim hečbek spravama.

[ngg src=“galleries“ ids=“180″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -