Hyundai postao deo mreže Ionity

0
57

Hyundai Motor Group je zvanično postao deo mreže Ionity za brzo punjenje baterija električnih automobila. Korejska kompanija će preko svojih marki Hyundai i Kia imati udeo od 20% u evropskoj mreži za brzo punjenje baterija koju su osnovali BMW, Ford, Daimler i Volkswagen.

Kompanija je saopštila da su relevatne vlasti dale zeleno svetlo za plan koji je najavljen prošle godine. Ionity planira da uz pomoć kompanije iz Južne Koreje proširi mrežu za brzo punjenje duž auto-puteva u Evropi.

Cilj je da se napravi 400 stanica sa punjačima snage do 350kW. U saopštenju se ne precizira koji je vremensi okvir za realizaciju ovog plana.

Direktor Ionitija Mihael Haješ (Michael Hajesch) izjavio je da je veoma zadovoljan posvećenošću Hyundai Motor grupe električnoj mobilnosti, jer se time naglašava značaj i ekonomski potencijal ove mreže.

Dve strane su dogovorile integraciju Hyundaija i Kije u septembru 2019. godine, a od tada su nadležne vlasti razmatrale ovo spajanje. Sada je potvrđeno da će korejska kompanija dobiti 20% deonica Ionitija kao peti veliki proizvođač u ovom poslu. Nije poznato koliko će Hyundai investirati novca u novu mrežu.

Ostaje da se vidi kakvu će konkretnu korist vozači Hyundai i Kia električnih modela imati od ulaska u mrežu Ionity, pošto svaka kompanija dogovara uslove za sebe u smislu cene njenog korištenja.

Kia će ove jeseni pokrenuti svoj servis za punjenje baterija električnih modela KiaCharge u sedam država: Italiji, Poljskoj, Španiji, Austriji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here