NK TEST: Renault Talisman Initiale Paris dCi 160 EDC

0
1511

Kako to obično i biva, kada na testu imamo automobil sa ovako dugačkim nazivom u pitanju je najbolje opremljeni model u ponudi. Ne samo što je karoserija nova, već je nov pogonski sistem i paket sigurnosne opreme.

Renault u proteklih par godina ima sveobuhvatnu ofanzivu na praktično sve segmente vozila koje ova kompanija pokriva. Saradnja sa Renault Nissan Srbija nam je omogućila da nam kroz ruke prođu skoro svi raspoloživi modeli ove dve kompanije, tako da kada kažemo da nam je kod test automobila skoro sve novo, to sigurno govori o obimu inovacija koje se nude krajnjim kupcima.

Da budemo precizni, sve novosti koje smo imali prvi put da isprobamo u Talismanu su već prisutne u novoj generaciji modela Espace, ali kako ovaj model nije zvanično ni predstavljen na našem tržištu, tako mi taj model nismo ni imali prilike da vozimo.

U blogu smo priznali da je na nas najveći utisak ostavila Initiale Paris oprema koja je pokazala da Renault može biti veoma blizu premium kvaliteta, što je u današnje vreme cilj svih proizvođača koji se ne kvalifikuju u luskuzne marke. Talisman smo “propitali” upravo u onim uslovima u kojima očekujemo da će se vozači ove klase vozila često i nalaziti – put od 1000km u jednom pravcu, a kako smo redakcijski mi uvek u optimističnom raspoloženju, povratak je bio vrlo brzo nakon odlaska, tako da smo prešli dovoljan broj kilometara po evropskim autoputevima različitog kvaliteta.

Novi model zamenjuje ne samo Lagunu već i Samsung bazirani Latitude, mada po dimenzijama on daleko više podseća na Latitude. U proteklih nekoliko godina modeli D segmenta su dosta porasli, tako da su sada skoro svi “igrači” u ovoj klasi stigli na 4,9m, dok su karavanske karoserije vrlo blizu magičnih 5m.

Da podsetimo, dužina treće i poslednje generacije Lagune je bila 4695mm, dok je Latitude primetno duži sa 4897mm. Međuosovinsko rastojanje kod Lagune je 2756, dok je kod Latitude 2762mm.

Na predstavljanju nove generacije modela Megane smo imali priliku da prvi put uživo vidimo i Talisman, a jedan od ljudi iz Renault kompanije je u nezvaničnom razgovoru naglasio da je cilj ovog modela da na našem tržištu otme deo kolača Škodi. Teži posao Talisman teško da je mogao da dobije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here