NK TEST: Renault Talisman Initiale Paris dCi 160 EDC

Talisman se u gradskoj vožnji ponaša vrlo slično svim ostalim limuzinama iz D segmenta – naprosto je prevelik za većinu uzanih ulica, a problem sa pronalaženjem parking mesta koliko god bio akutan za sve vozače, postaje još teži kada ste za volanom 5m dugačkog automobila. Ogibljenje u Comfort režimu rada, uprkos niskoprofilnim 19“ pneumaticima, uspeva da vožnju po gradskim ulicama učini razumno udobnom, dok se sportski režim ogibljenja zaista ne preporučuje kada su u pitanju ulice lošeg kvaliteta kakve su kod nas i najčešće.

Sistem za upravljanje vozilom na svim točkovima, 4Control, u urbanim uslovima ume da bude vrlo koristan dodatak zato što skraćuje radijus polu okretanja za oko 1m, tako da manevrisanje i pored solidnih gabarita zapravo nije toliko teško, a posebno kada vam asistiraju parking senzori i kamera za kretanje u nazad. Taj jedan metar manjeg radijusa u praksi pretvara Talisman u „za broj manji“ automobil tako da u ovim situacijama 4Control sistem u potpunosti opravdava svoje prisustvo.

Preglednost je umereno dobra, imajući u vidu da se sedi relativno nisko, ali asistencija elektronskih sistema značajno olakšava manevre, tako da su mnogo manje šanse da udarite neku slabo vidljvu prepreku poput žardinjera ili stubića.

Magistralne deonice, za razliku od gradskih, mogu biti poželjno mesto za isprobavanje Sport režima pod uslovom da je asfaltna podloga relativno skoro obnavljana. U ovom režimu servo upravljača ima vrlo progresivno ponašanje, malo osetniju težinu i daje dosta dobar osećaj za „šniranje“ po krivudavim deonicama. Norma ili, još bolje ECO, režimi rada će donekle usporiti rekacije vozila što možda ne zvuči privlačno, ali veoma pozitivno deluje na ekonomičnost kao i na smanjenje šansi da značajnij prekoračite ograničenje brzine.

{gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000063/Talisman voznja{/gallery}

Kada smo kod agilnosti, 4Control sistem u Sport režimu rada daleko kasnije menja svoje ponašanje tako da više ne pokušava da smanji radijus zaokretanja već pokušava da učini promenu pravca što nežnijom i prirodnijom. Onaj agiliniji režim rada 4Control sistema je izuzetno efikasan, ali je potrebno privići se na njega jer njegovo delovanje nekako nije primetno ukoliko su u pitanju relativno male promene pravca, dok pri žustrim manevrima negde baš u trenutku kad bi ste očekivali podupravljanje – tada zanji deo automobila počne sa primetnom rotacijom što kao rezultat daje naglu promenu pravca, a što je, očekivano, cilj postojanja ovog sistema. Potrebno je neko vreme da se priviknete na takvo ponašanje automobila.

Domaći teren za Talisman je autoput. Svaki aspekt vozila: dimenzije, ogibljenje, akustična izolacija i pogon jasno govori da je ovo automobil koji je projektovan da svakodnevno „guta“ kilometre na autoputu. Još jedna od naših ekspres ekspedicija je bila tempirana da je obavimo baš sa automobilom koji treba svoje kvalitete da iskaže u takvim situacijama. Prisustvo HUD (Head Up Display) sistema olakšava vožnju prikazom bitnih informacija (brzina, ograničenja, navigacija).

Putnici su uživali u ugođaju koji daje Initiale Paris kožni enterijer, a posebno oni koji su bili udobno zavaljeni na zadnjoj klupi nezainteresovano čitajući vesti na mobilnom telefonu tokom većeg dela puta. Upravo to je ono što i očekujemo od limuzine D segmenta koje, sudeći po prikazanom, mogu za dosta manje para da ponude skoro isti nivo komoditeta kao i limuzine višeg ranga.

Talisman je opremljen adaptivnim tempomatom koji funkcioniše do 140kmč, tako da smo većinu vremena vozili upravo tom brzinom iako je 1.6 twin turbo sposoban da sa dosta lakoće održava i više putne brzine. Akustična izolacija je odlično radila svoj posao, tako da i pored izuzetno širokih 245/40 R19 pneumatika buka nije bila faktor vredan pažnje, baš kao što ni vrlo aerodinamična karoserija nije pravila buku usled opstrujavanja vazduha. Niska silueta u kombinaciji obezbeđuje da je automobil čak i pri visokim putnim brzinama izuzetno malo osetljiv na bočne udare vetra, čak i kada su oni umereno jaki. 

Renoova trenutna perjanica u dizel ponudi, dCi 160, nudi dosta snage uz nisku potrošnju, ali ne toliko nisku koliko katalog kaže. Pri 140kmč potrošnja je oko 6l što je prilično dobar rezultat, mada smo mišljenja da bi uvođenje sedmostepenog menjača kod dizela agregata dodatno smanjilo potrošnju.

Ono što bi smo istakli kao zamerku je autonomija. Talisman ima zapreminu rezervoara 52l, dok modeli opremljeni 4Control sistemom imaju 47l. Prosečna potrošnja na preko 2000km dugačkoj etapi je iznosila 6,5l sa brzinama koje su mahom bile 140, a kada su ograničenja to dozvoljavala i dosta brže od toga.

Autonomija, ukoliko vozite dok se ne upali lampica za „rezervu“ je sasvim solidna, ali ukoliko poštujete pravila zimske vožnje, pokazivač preostale količine goriva se prilično brzo spusti do ½, tako da smo u praksi svakih 3-4 sata vožnje stajali na benzinsku pumpu. 

Telemetrija

Nominalne brojke koje nudi dCi 160 zvuče sasvim prihvatljivo iako se pod haubom ovako velikog automobila zapravo nalazi 1.6 dCi. Međutim, imajući u vidu da je twin turbo 1,6 litarski dizelaš zapravo perjanica ponude, očekivanja su poprilična, a posebno imajući u vidu da konkurenti u ovoj klasi i dalje nude potentne 2,0 litarske dizel varijante.

Telemetrija
Testirani modelRenault Talisman dCi 160 EDC
Datum merenja18.10.2016
Vremenski uslovi pri testu8C Suvo
Tip i dimenzije pneumatikaContinental SportContact5 245/40/19
Ubrzanje
0-60kmč4.70s
0-100kmč9.90s
0-150kmč22.20s
400m (vreme/izlazna brzina)17.50s / 133.60kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)31.50s / 170.20kmč
Međuubrzanje
60-90kmč3.70s
80-120kmč6.80s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)1.60s / 13.10m
100-0kmč (vreme/kočioni put)2.80s / 39.00m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Merenja su pokazala da dCi 160 nudi sasvim zadovoljavajuće performanse, ali da prostora za oduševljenje ima jako malo. Sličnu situaciju smo imali sa japanskim 2,2 dizelima koji su na papiru imali sve argumente, ali u praksi je nekako nedostajao „udarac“ koji nemački dizel agregati sa takvom lakoćom mogu da obezbede.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -