Prvi utisci: Mazda 6 CD184 AT

0
1351

Nova “šestica” je konačno stigla u naše ruke i, kako stoje stvari, imali smo pune ruke – u najboljem mogućem smislu. 

Restilizacija treće generacije je vrlo brzo nakon ulaska u domaće prodajne salone stigla i u našu test flotu. Noviteta ima dosta – neki su jasno uočljivi, neki veoma suptilni, ali u zbiru Mazda je opet napravila primetan pomak u odnosu na prethodnika, iako je treća generacija ovog modela već u startu nudila mnogo i ostavljala malo prostora za kritiku. 

Svakako da je udarni novitet osveženi dizelaš koji sada iz 2,2 litra zapremine “izvlači” za 9KS više tako da je konačni saldo uvećan na 184KS, dok je obrtni moment porastao na ukupno 445Nm raspoloživih pri 2000 obrtaja. Nova motor pored nešto više snage nudi i nešto reskiji zvuk, netipičan za ovu vrstu goriva, što mi, redakcijski, smatramo jako lepom i pozitivnom promenom. 

Restilizovani model donosi nešto više hrom elemenata na karoseriji, kao i agresivniju prednju masku u skladu sa novom verzijom Mazda dizajnerskog jezika. Izmene jesu suptilne, ali u kombinaciji sa već vrlo atraktivnim dizajnom daju sjajan efekat čime se vizuelno Mazda 6 još više udaljava od ostalih konkurenata i bez mnogo dvoumljenja može poneti titulu najatraktivnijeg automobila u segmentu, čak kada u ovu konkurenciju ubacimo i (poneki) model iz premijum segmenta. 

U unutrašnjosti su takođe prisutni noviteti, posebno kada je u pitanju top oprema, kakvu smo upravo i imali na testu. Centralna konzola je presvučena Alkantara kožom, a primetne su i manje intervencije na obliku i kvalitetu plastike prekidača, kao i obliku ventilacionih otvora. Po pitanju elektronike, novi model se sada u top opremi isporučuje sa kompletno digitalnom komandnom tablom, a već od srednjeg paketa opreme na raspolaganju je sistem za pomoć pri parkiranju/manevrisanju koji pokriva 360 stepeni oko vozila. 

Kao i obično, najbolje ostavljamo za kraj – novi model je ponovo revidiran po pitanju ogibljenja, koje je sada još udobnije i još manje prenosi vibracije na putnički prostor, a sve to na 19” točkovima! Novo ogibljenje, jasno, nudi nešto malo više hoda, ali je to izuzeno malo uticalo na realne vozne karakteristike tako da se novi model sada, čak i kada su u pitanju vrlo krivudave deonice isprepletane serpentinama, ponaša podjednako kompetentno dok u gradskoj vožnji daleko veći procenat utonulih šahtova, raznih vrsta rupa i loših zakrpa možete preći, a da toga niste ni svesni. 

Prethodni tekstNova Kia Soul stiže u Los Anđeles
Sledeći tekst2019 BMW 330e
Večni entuzijasta.