Prvi utisci: Nissan X-Trail 2.0 dCi AT 4×4

0
2081

Nissan je osvežio aktuelni X-Trail i na prvi pogled ga je baš dosta vizuelno izjednačio sa Qashqai modelom, koji je izuzetno popularan u svojoj kategoriji. X-Trail je sada sa ovim vizeulnim identitetom daleko agresivniji i interesantniji, ali ne i toliko robustan kao što je pre redizajna bio, pravo je čudo šta relativno sitne izmnene mogu doneti.

Redizajn aktuelnog X-Trail modela je doneo na papiru relativno malo novina, a ona koja mu je najviše donela je promena prednje maske. Sada X-Trail neodoljivo podseća na aktuelni Qashqai, što je svakako dobra stvar. Iskreno, kada su parkirani jedan pored drugog novi X-trail odaju samo nešto veći gabariti, a ako su u istoj boji onda već može biti problem oko raspoznavanja. Dizajneri Nisana su odradili solidan posao kada je redizajn spoljašnjosti u pitanju, ali su se mogli malo više potruditi kada je unutrašnjost tema.

Naime, pored novog upravljača (sada je tzv. D-shape obruč upravljača u pitanju, tačnije zasečen je na dnu) gotovo i da nema nekih izmena. Ponadali smo se da će Nisan ubaciti novi multimedija sistem, jer na ovom polju Nisan prilično kaska za konkurencijom, ali od toga nije bilo ništa. Srećom nisu menjane komande klima uređaja koje su odlično odrađivale svoj posao, ali ipak mislimo da su trebali da se potrude i da izmene multimedijalni sistem koji je i pre redizajna pokazivao znake „umora“ u vidu lošije rezolucije, dijagonale ekrana i uopšteno eno korisničkog interfejsa samog sistema. Promenjen je i deo oko ručice menjača, pa volan i menjač sada deluju dosta modernije, da ne kažemo baš lepše, nego što je to bio u originalu slučaj.

Na žalost na spisku opreme test modela nije bilo ProPilot opcije koja je neki vid poluautonomne vožnje, ali to ćemo imati prilike da probamo uskoro u nekom drugom Nisanovom modelu na NK testu. Za pogon ovog modela bio je zadužen dobro pozanti 2-litarski dCi agregat koji je i ovde imao prenos na sve točkove preko automatskog menjača. Generalno ovo predstavlja solidno rešenje za ovaj gabarit automobila, jer manuelni menjači na većim SUV-ovima stvarno nisu baš prijatna stvar. To ovde dodatno dolazi do izražaja zbog motora koji bi zahtevao dosta rada sa manuelnim menjačem, tako da i pored veće potrošnje i relativno trome automatike, predstavlja bolje rešenje od manuelnog menjača.

Kada smo već potrošnje, početkom testa smo imali potrošnju od 10,5l u gradskim uslovima, ali je do kraja testa i uz balansiranje vožnje grad-magistrala-auto put potrošnja otišla na solidnih 8,8 l na 100 kilometara. Automobil se i pored svoje veličine prilično lako vozi, a tokom testa nas je uhvatio i prvi sneg tako da smo bili prilično samouvereni, a i zbog postojanja pogona na svim točkovima nismo čak morali ni da lopatamo ujutru. Šalu na stranu, postojanje pogona na svim točkovima može biti dobra stvar, ali samo ukoliko zaista za tim imate potrebe.

Treba istaći i dosta visok nivo udobnosti, čak i prilikom silaska van asfalta i pri prelasku preko dosta neravnog puta, zadnji kraj nema tendenciju da poskakuje, pa je vožnja dosta uglađena. Opreme u automobilu ne oskudeva, ipak je ovo najveći paket opreme dostupan za Nisan. X-Trail u Tekna opremi sa automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka sa 2-litarskim dCi agregatom košta 38.470 EUR, dok je početna cena za redizajnirani X-Trail 25.200 EUR. Interesantno je to što kao najveći plus kod ovog redizajna možemo istaći činjenicu da se vizuelno dosta primakao Qashqai modelu, ali to pored toga što je navjeći plus ujedno može biti i najveći problem, jer se X-Trail može razmatrati kao Qashqai sa više prostora?!

Prethodni tekstMcLaren P1 GTR u Senna bojama
Sledeći tekstPorsche Cayman i Boxster u T varijanti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here