NK TEST: Toyota Corolla HB Hybrid

Hečbek karoserija aktuelne generacije Toyota Corolla modela je bila završni deo „pokera“ ovih modela, a kako stoje stvari – najbolje ostavljamo za kraj.

Zanimljivo, u čitavom nizu Corolla modela koje smo testirali u proteklom periodu, hečkbek karoserija je ostala na začelju kolone. Neopravdano, rekli bi smo. Doduše, možda da smo prvo vozili hečbek, možda bi sve ostale varijante nekako bile u senci, tako da sa te strane gledano – Toyota nam je ostavila najbolje za kraj.

Kako smo detaljno analizirali enterijer nove generacije, kao i manje-više sve raspoložive (u trenutku testiranja) pogonske opcije – nećemo se previše zadržavati na elementima koje ste mogli pročitati kako u testu karavan karoserije uparene sa turbo benzincem, a tako i limuzinske varijante koje su pokrivale oba dela spektra ponude – jedan okrenut vrlo praktičnim kupcima kojima je potrebno cenovno prihvatljivo prevozno sredstvo i drugi, okrenut kupcima koji žele bogatije opremljeni model i lakoću vožnje koju nudi hibridni pogon.

Dizajn

Ukupno gledano, verovatno najatraktivnija raspoloživa karoserija koju Toyota trenutno nudi. Ne samo u okvirima ovog modela, već kada uzmemo u obzir sva ostala vozila koja su u ponudi – Corolla hečbek je jedan od vizuelno najzanimljivijih. Ako pogledamo u prošlost, ovaj proizvođač davno nije imao ništa što bi moglo da se okvalifikuje kao „uzbudljivo“ ili bar da bude približno ovom epitetu. Kad bolje razmislimo Toyota u hečbek karoseriji poslednje što bi se moglo okarakterisati je bio Tercel sa početka 90-tih. Izuzimamo sportske modele kao što su Celica, GT86 i MR2.

Na žalost, imajući u vidu generalna tržišna kretanja, ali i kurs na kome se Toyota nalazi dobrih 20-tak godina, sportskih varijanti nema niti ih ima u planovima. A to je prava šteta, jer se Corolla hečbek šasija ponaša vrlo slično onome što smo davno primetili vozivši Lexus CT – šasija je potpuno spremna da podnede daleko snažniji pogonski sklop nego bilo šta što Toyota kupcima nudi kao opciju.

Prednji deo nosi karakteristične osobine novog Toyota dizajna, ali su u ovoj interpretaciji one verovatno najbolje iskorišćene, tako da većina karoserije nije previše stilizovana (poput aktuelne Supre, npr.), ali je opet izgled prednjeg dela veoma agresivan, dok je zadnji deo ipak malo podlegao suvišnim elementima dizajna.

No, ukupno gledano, prilično moderan hečbek koji bi trebalo da bude nešto zanimljiviji mlađim naraštajima kupaca, a posebno imajući u vidu da mlađi kupci sada daleko više cene hibridnih pogonski sistem čime se Corolla pomera u prvi plan upravo ekološki osvešćenim generacijama kupaca koje neće previše patiti za „manjkom konja“, a daleko više će ceniti činjenicu da je HSD pogon ekološki vrlo podesan, a da pri tome nije izuzetno kompleksan (u odnosu na pune EV ili plugin hibride novih generacija) niti skup za održavanje i svakodnevnu eksploataciju.

Dimenzije su tačno tamo gde očekujemo kompakt hečbek – 4370mm dužine sa 2640mm međuosovinskim rastojanjem. S obzirom da je Toyota za ovu generaciju modela Corolla dizajnirala sve tri kombinacije karoserija, visina hečbeka je identična onoj koju imaju i karavan i limuzina – 1435mm, dok širinu od 1790mm dele hečbek i karavan (limuzina je 10mm uža). Prtljažni prostor je 361l, dok je sa oborenim zadnim sedištima korisna zapremina 1052l.

Zahvaljujući nešto kraćem međuosovinskom rastojanju u odnosu na karavan i limuzinu, ali i nešto manjoj dužini karoserije, hečbek ima daleko kompaktniji izgled koji mu daje prilično agresivnu notu, čemu doprinose i atraktivni 18“ točkovi koji se isporučuju samo u najbogatijim paketima opreme – Sport i Executive.

Što se enterijera tiče, posebnih izmena u odnosu na već testirani model u sličnom paketu opreme nema – sva aktuelna elektronika, koja se zajednički odaziva na skraćenicu TSS je, naravno, prisutna i budno motri na dešavanja oko vas.

Zadnja klupa hečbek karoserije je zbog visokog krova prilično korisna tako da odrasle osobe mogu da sede pozadi pod uslovom da ispred njih nije neko podjednako visok. U kombinaciji sa vrlo udobnim ogibljenjem, Corolla u hečbek varijanti nudi sasvim solidan izbor porodicama koje nisu prinuđene da prilikom svakog izlaska treniraju selidbu.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -