NK TEST: Toyota Corolla 1.6 – čista logika

Uvoznik Toyota vozila nam je u vrlo kratkom roku, prosto „uvalio“ kompletnu Corolla gamu u ruke, tako da smo u vrlo tesnom ritmu prošli kroz nekoliko varijanti nove generacije najprodavanijeg Toyota vozila u istoriji. U ovom tekstu razmatramo jednu od najpristupačnijih varijanti – limuzina sa 1.6 motorom.

Limuzinu smo već imali prilike da vozimo, ali je za pogon bio zadužen HSD, tj. hibrid koji možda doprinosi manjim štetnim emisijama, potrošnji i, uopšte, ekološkoj osvešćenosti – ali primetno podiže cenu koštanja. Takvi argumetni su važni u nekim drugim zemljama, gde države žele da deo novca poreskih obeznika pokušavaju da vrate kroz, za nijansu, čistiji vazduh. Naravno, to u Srbiji sigurno nije slučaj ili to bar nije nešto što se dugoročno i planski sprovodi. U takvim uslovima, doplata od 6000€ za hibridni pogon i to onaj slabiji u ponudi, daleko je od bilo kakvog racionalnog izbora.

Dizela, kao što znamo, u novoj Corolla karoseriji više nema tako da se izbor svodi ili na 1,6 litarski benzinac koji se nekada odazivao na Valvematic ili na moderniju, i nešto skuplju, opciju u vidu 1,2 litarskog turbo benzinca o kojoj smo već pisali.

Kako smo novu generaciju ovog modela već analizirali kako u limuzinskoj, a tako i u karavan karoserijskoj varijanti, kratko ćemo sažeti novitete ovog modela, a u nastavku ćemo se pretežno baviti specifičnostima konkretne kombinacije motora i opreme.

Bilo bi prirodno očekivati da kompanija želi da održi svoju reputaciju štiteći oznaku Corolla koja se nalazi na preko 50 miliona prodatih vozila, ali to marketing „eksperti“ su odlučili da tu oznaku zadrže samo na modelu koji je okrenut slabo razvijenim tržištima gde su plasirane limuzine sastavljane u Turskoj fabrici. Ne baš dobro promišljen potez, zar ne?

Nove linije su dosta modernije i atraktivnije nego što je to ranije bio slučaj, ali uprkos dosta žustrijim linijama karoserijama i agresivnijem svetlosnom potpisu, Corolla i dalje želi prevashodno da bude pouzdano prevozno sredstvo kakve smo i navikli. Enterijer je takođe, modernizovan, ali je to i dalje opet vrlo konzervativno u odnosu na ono šta radi konkurencija tako da Toyota ne napušta svoju osnovnu ciljnu grupu – konzervativne kupce koji traže poznata rešenja upakovana u tek nešto modernije pakovanje nego ranije.

Enterijer, kao rezultat takvih kompromisa, nudi mogućnost širem spektru kupaca da nakon sedanja za upravljač ne budu zasenjeni beskonačnim ekranima na dodir, već da uprkos nešto većem broju ekrana ipak imaju osećaj tradicionalnog vozačkog „radnog mesta“.

Svi sistemi za pomoć vozaču su tu, a neki od vrlo naprednih su sada i deo osnovnog paketa opreme – sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat i sistem automatskog kočenja dopunjuju osnovne sisteme sasvim zadovoljavajuće. Bolji paketi opreme uvode još naprednije sisteme, pa je tako Sol Tech paket na osnovnu bateriju sistema (TSS) dodao još nadgledanje kolovozne trake (LTA) i prepoznavanje vozila mrtvom uglu prilikom kretanja napred (BSM) i nazad (RTCA).

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -