NK TEST: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Nova generacija modela Corolla je u potpunosti fokusirana na hibridni pogon, tako da je Toyota Srbija odlučila da nam na test ustupi hibridno pogonjenu limuzinsku varijantu modela Corolla u najbogatijem, Executive, paketu opreme.

Skoro 50 miliona prodatih kroz 11 prethodnih generacija dosta govore o uspešnosti modela Corolla, mada sa druge strane moramo da se zapitamo šta je Toyota mislila kada je ovako dugovečan i prepoznatljiv model u potpunosti istisnula i zamenila je prilično bledom oznakom Auris? Čini se da su ti marketing stručnjaci zamenjeni, tako da je doneta odluka da se ponovo u prvi plan vrate prepoznatljiva imena. Corolla je sada jedini model u C segmentu koji Toyota nudi.

Novo, mladalačko, lice

Pored ovog modela, na testu nam je bila i karavan verzija iste karoserije (tekst će biti odmah objavljen ubrzo nakon ovog) i ono što je bilo zajedničko za oba modela je da su se za ovim automobilima osvrtala dosta mlađa publika od one koju je Toyota do sada gađala svojim modelima, a posebno Corolla verzijom.

Novi dizajnerski jezik je dramatičan zaokret ka oštrim i agresivnim linijama. Mi smo prilično sigurni da je Toyota naučila lekciju koju im je održao Mercedes svojom dizajnerskom „rokadom“ koja je vozila ove marke učinila daleko prodavanijim i to među publikom koja tradicionalno nije bila zainteresovana za proizvode iz Štutgarta.

Ako je to bila ideja vodilja, onda je ona vrlo uspešno praćena. Novi Toyota modeli, počevši od C-HR pa preko RAV4 i Yaris modela, u potpunosi promenila imidž kompanije koja je dugo vremena važila za proizvođača vrlo konzervativno dizajniranih vozila.

Oštre linije na limuzinskoj karoseriji su ipak nešto manje agresivne nego što su na hečbek i karavanskoj karoseriji, ali su takođe vrlo efektne. Prednja deo vozila ima agresivnu donju masku koja je oivičena hromiranim elementima, a koji se u gornjem delu nastavljaju u novu svetlosnu grupu.

Zadnji deo automobila je vrlo mišićav, što je potpuno netipično za Toyota program. Kada god bi prilazili automobilu, svaki put bi morali sebi da postavimo pitanje – da li je to Toyota!? Executive paket opreme je dodaje 18“ točkove koji su savršeno dopunili izgled iako po svojim dimenzijama nisu u potpunosti u skladu sa ekološkim šmekom koji donosi hibridni pogon. No, spolja gledano, točkovi su pun pogodak jer niskoprofilni pneumatici čine Corolla limuzinu još upadljivijom.

Jedini prilazni ugao koji odaje vezu sa prethodnom generacijom je bočni gde se može naslutiti da je u pitanju Toyota. Iz tog ugla se možda može nazreti da je ovim, skoro liftback, položajem poklopca prtljažnika povučena veza sa liftback karoserijama iz 70-tih i 80-tih. Na žalost, pogonski sistemi jasno govori da nije bilo planova da ovo budu naslednici „hačirokua“ ili „levina“, ali je to vrlo pozitivan trend i nadamo se da će ga Toyota nastaviti.

Nova karoserija je vrlo sličnih dimenzija kao ona koju zamenjuje – dužina je 4630mm (+10mm), širina 1780mm (+5mm) i visoka 1435mm (-30mm), dok je međusovinsko rastojanje od 2700mm identično. Uprkos tome, prtljažnik je porastao na 471l (+19l) što ga čini malo praktičnijim, ali i dalje je to dosta daleko od vodećih u segmentu.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -