NK TEST: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Utisci u vožnji

Uprkos svim unapređenjima, hibiridni pogon i dalje od vozača zahteva izuzetno staloženu i disciplinovanu vožnju jer svaki drugi način vožnje ovako pogonjenog automobila ne samo što nema smisla, već je u prilično zahtevan usled buke koju HSD pogon pravi čim se pomerite iz optimalnog težima rada. Drugim rečima, pokušaj da se vozi brže rezultuje mahom povećanjem buke, što će većinu vozača raspoloženih da ispitaju mogućnosti HSD pogona vrlo brzo „resetovati na fabričko podešavanje“.

Ono gde smo primetili boljitak je da sada čisti EV režim rada može malo bolje da podnese gradski tempo te da smo u većem procentu slučajeva uspevali da održimo tempo sa saobraćajem, a da to nismo radili uz asisteniju SUS motora. Od pomoći, svesne ili nesvesne, sigurno da je bio prikaz informacija na vetrobranu (HUD) koji sa tri segmenta jasno pokazuje koliko još možete pritisnuti pedalu gasa, a da izbegnete uključenje benzinskog motora.

Ono što je verovatno bitno čitaocima je potrošnja. Realistična prosečna potrošnja u gradskim uslovima, a automobil je skoro sve vreme vožen u prilično gustim pre i popodnevnim špicevima iznosi oko 5,2l na 100 kilometara „gradske gužve“.

Situacija ostaje manje-više slična na magistralnim pravcima gde Corolla Hybrid troši nešto ispod 5l u praksi, mada ukoliko redovno vozite slabo opterećenim magistralnim deonicama po ravničarskim krajevima treba očekivati da prosek bude čak i nešto manje od 4l.

Vožnja autoputem je najmanje ekonomična vožnja za ovako motorizovani hibrid, tako da pri 130kmč treba očekivati prosek od oko 6l. Brži tempo od toga će primetno povećati buku, koja ni na 130kmč nije posebno niska, ali na višim putnim brzinama ona dolazi do izražaja, a sa povećanjem broja obrtaja raste i potrošnja, što je sasvim očekivano.

Hibridni pogon, kao i uvek do sada, favorizuje tečnu vožnju, a već pomenuta buka i relativno mala vršna snaga pogona se svojski trude da vam daju do znanja da ste vi ti koji moraju da se prilagode. U gradskim uslovima hibrid nudi solidnu agilnost ukoliko ste raspoloženi da odlučno „potapate“ pedalu gasa i zahtevate zajedničko delanje elektro i benzinskog motora.

Tečna vožnja magistralnim putevima je daleko lakša za izvesti jer elektro asistencija dobro dođe na usponima i na izlascima iz krivina, tako da u tom režimu vožnje subjektivni osećaj snage pogona je daleko bolji nego što ukupna brojka od 122KS govori. Kad smo kod ukupne brojke, ona je za celih 10kW niža od prethodne generacije.

Nova platforma je značajno doprinela da se ogibljenje na svim Corolla modelima (u štampi je i tekst o karavan verziji) ponaša daleko bolje u svim uslovima vožnje, tako da je vožnja prilično udobna, a da sa lakoćom trpi sva opterećenja koja hibridni pogon može da isporuči bez ikakvih naginjanja kakva su kod Priusa prisutnija.

Ogibljenje svoj posao radi odlično uprkos 18“ pneumaticima u profilu 45, tako da velika većina neravnina sa lakoćom biva apsorbovano, uključujući i blago utonule šahotove ili niske ležeće poliajce. Sa druge strane, prilikom žustre vožnje Corolla je potpuno stabilna i prilično nevoljna da podupravlja što govori da ova šasija i ogibljenje mogu da podrže i daleko snažnije pogonske opcije. Nadamo se da će snažniji hibirid uskoro biti dostupan za test!

Telemetrija

Merenja su dokazala da subjektivni osećaj ni ovog puta nije prevario, te da su ubrzanja i međuubrzanja apsolutno podređena ekonomičnosti te da čak i kada koristite oba pogonska sistema zajedno, HSD zaista nije raspoložen bilo koga da ostavi bez daha.

Telemetrija
Testirani modelToyota Corolla Hybrid
Datum merenja27.9.2019
Vremenski uslovi pri testu17C Suvo
Tip i dimenzije pneumatikaFalken Ziex 225/45/18
Ubrzanje
0-60kmč5.30s
0-100kmč12.00s
0-150kmč29.40s
400m (vreme/izlazna brzina)18.40s / 124.20kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)33.60s / 155.00kmč
Međuubrzanje
60-90kmč4.70s
80-120kmč8.90s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)1.80s / 13.20m
100-0kmč (vreme/kočioni put)2.90s / 38.00m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Kočioni sistem, sa druge strane, je izuzetan i omogućava ekspresno usporenje. Nismo sigurni koliko je zapravo uticalo prisustvo elektro motora na ove brojke, ali je sigurno da 225 široki pneumatici sigurno doprinose jako kratkom zaustavnom putu.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -