NK TEST: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Zaključak

Izuzimajući pogonski sistem, Corolla u limuzinskoj karoseriji sada ostavlja daleko bolji utisak nego što su je prethodne verzije nudile. To naravno i ne treba da čudi s obizirom da je u proteklih 10 godina Corolla bila pravljena imajući u vidu siromašnija tržišta Južne Evrope, Severne Afrike i Bliskog Istoka.

U skladu sa time, cena je nešto viša nego što je bila kod prethodnog modela, tako da bazni 1,6 litarski benzinac cenom kreće 16.990€, dok je baznih hibridno pogonjeni model 26.000€ što donekle otežava izbor imajući u vidu šta konkurenti nude za taj novac. Situacija sa subvencijama za hibride je, tradicionalno, nepredvidiva i neplanska. Testirani model košta oko 31.000€ što znači da kupac baš, baš, baš mora biti fokusiran na ekologiju jer u tom, ali i u segmentu iznad, za taj novac možete kupiti vrlo potentne i dobro opremljene modele.

Sada je situacija potpuno drugačija i to se jasno vidi. Ne toliko po opremi i dizajnu karoseije, iako su i ovi elementi sada dosta napredovali – već po pitanju ogibljenja i šasije. Nova platforma nudi izuzetno dobro izbalansirano ogibljenje koje sa lakoćom izlazi u susret širem spektru vozača kako po pitanju dinamike vožnje, ali i po pitanju udobnosti.

Specifikacije: Toyota Corolla Hybrid
Tip motoraČetvorocilindrični DOHC VVTi HSD
Radna zapremina1798ccm
Tip menjačaE-CVT
Maksimalna snaga@obrtaji98KS (72 kW) pri 5200 obrtaja
Maksimalni moment/obrtaji142 Nm pri 3600 obrtaja
Električni pogon
Maksimalna snaga53.0 kW
Maksimalni moment163.0 Nm
Ukupna snaga pogona90.0 kW
Fabrički deklarisane performanse
Maksimalna brzina180 km/čas
Ubrzanje 0-100km/čas11.0 s
Prosečna potrošnja (grad)3.6 l/100km
Prosečna potrošnja (autoput)3.9 l/100km
Prosečna potrošnja (mešovito)3.8 l/100km
Dimenzije vozila
Težina1310 kg
Dužina4630 mm
Širina1780 mm
Visina1435 mm
Međuosovinsko rastojanje2700 mm
Zapremina prtljažnika471 l
Zapremina prtljažnika (+ zadnja sedišta)1055 l
Zapremina rezervoara43 l
KlirensNije deklarisan
Cene baznog i testiranog modela
Naziv baznog modelaCorolla 1.6 Terra
Cena baznog modela16990 EUR
Naziv testiranog modelaCorolla 1.8 Hybrid Executive
Cena testiranog modela30400 EUR
Godina pojavljivanja modela2019

Kupci koji imaju želju da većinu kilometara voze u gradskoj vožnji i vožnji magistralom, a da tek u povremeno voze duže ture autoputem apsolutno treba da razmisle o hibridnom pogonu. Potrošnja u ovakvim uslovima će se kretati oko 5l u proseku, dok vozači sa nešto težom nogom treba da očekuju 6l. Dakle, brojke koje su realistično očekivane od malolitražnog dizel agregata, što je zapravo i cilj koji je Toyote želela da postigne.

Sa druge strane, super moderni dizajn karoserije koji je potpuno netipičan za Toyota, a posebno za Corolla proizvode bi trebali da budu vrlo privlačni vozačima koji ne spadaju u tipične kupce ove japanske marke. U taj, atraktivan i pomalo futuristički, izgled Corolla karoserije se sjajno uklapa odlično podešeno ogibljenje koje je daleko kompetentnije i sa lakoćom bi podržalo i daleko snažniji pogonski sistem od testiranog hibridne varijante. Ogibljenje uprkos niskoprofilnim pneumaticima nudi izuzetnu udobnost, a da pri tome vozne karakteristike automobila mogu sa lakoćom da pariraju modelima drugih marki koje se prilično busaju „sportskim“ pridevima.

Ukratko Corolla limuzina je daleko bolji proizvod od prethodne generacije i sa dosta lakoće se nadmeće sa prilično brojnom konkurencijom, čemu pored ostalih elemenata doprinosi i pozamašni prtljažnik zapremine 471l.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -