NK TEST: Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Pogon

Globalna arhitektura, odnosno platforma sa oznakom TNGA GA-C je bila presudna za prilične manevarske mogućnosti dizajnera u svakom smislu, počevši od toga da su dizajnerski sve tri karoserije prilično različite, pa do toga da su sve tri verzije podjednako razvijane umesto tradicionalnog pristupa da se limuzinska karoserija naknadno planira pukim produživanjem hečbek karoserije.

Ogibljenje je konstrukcijski identično za sve verzije karoserije i pogonske varijante, tako da će svaki kupac novog Corolla vozila napred imati klasični Makferson, dok će pozaddi biti multilink. U zavisnosti od odabranog pogonskog sistema se nude različite dimenzije kočionih diskova – 274mm za hibride, a 270mm za benzince.

Sama činjenica da postoji jako malo varijacije u zavisnosti od pogona i/ili karoserije jasno govori da su inženjeri od samog početka znali koje varijante će imati na raspolaganju, tako da nema jeftinih varijacija namenjenih siromašnijim tržištima što je pozitivan znak da Toyota nema više nameru da takvim postupcima loše utiče na vrednost marke.

Gama raspoloživih pogonskih agregata se sastoji od dva benzinska i dva hibridna, dok je dizel u dvanaestoj generaciji ovog modela u potpunosti izostavljen iz ponude.

Bazni pogonski agregat je dobro poznati Valvematic zapremine 1,6 litara sa 132KS pri 6400 obrtaja i 159Nm pri 4000. U pitanju je poslednja revizija vrlo pouzdanog i relativno jednostavnog agregata koji je jedan od retkih preostalih agregata na tržištu koji nudi Euro 6D-TEMP emisije, a da pri tome ne koristi direktno ubrizgavanje goriva niti turbo punjač. Druga opcija je 1,2 litarski četvorocilindrični turbo sa direktnim ubrizgavanjem koji nudi 114KS u opsegu od 5200-5600 i 185Nm u opsegu od 1500-4000 orbtaja. Oba benzinska agregata se isporučuju sa šestostepenim manuelnim, dok se opciono mogu poručiti sa MultidriveS automatskim menjačem (CVT).

Četvrta generacija HSD

Četvrta generacija hibridnog pogona iliti HSD, je predstavljena pre nekoliko godina sa četvrtom generacijom modela Prius, a u identičnom obliku je kupcima ponuđena u novoj generaciji Corolla modela. Toyota je, zanimljivo, odlučila da ovaj osnovni hibridni pogon oslabi u odnosu na ono što smo imali prilike da vozimo u trećoj generaciju Priusa, kao i u Aurisu Hybrid.

Imajući u vidu da je taj hibridni pogon, po nama, već bio vrlo upitne korisnosti – novi pogon je, bar na papiru, imao sve indikatore samo teorijski korisnog rešenja. Toyota je odlučila da za ovu generaciju HSD pogona zadrži 1,8 litarski benzinski agregat koji radi po Atkinsonovom ciklusu, a što je poželjno upravo zobg toga što HSD elektronika zapravo pokušava da održava broj obrtaja u onom opsegu gde se ovaj ciklus najbolje i pokazuje. Benzinski agregat je zadržao slične performanse kao i u prethodnoj generaciji, sa identičnim obrtnim momentom od 142Nm ali na nešto nižem broju obrtaja (sada pri 3600 umesto dosadašnjih 4000) i za 1kW manjom nominalnom snagom pri 5200 obrtaja. Sa druge, električne, strane pogona primetne su redukcije kako u vidu snage koja sada iznosi 53kW što je za 7kW manje, kao i za 44Nm manjim momentom (sada 163Nm). Baterije su tehnološki modernije, ali je Toyota odlučila da umesto povećanja kapaciteta smanji dimenzije i težinu baterijskog paketa, tako da je i dalje na raspolaganju 1,3 kWh u NiMH tehnologiji.

Kao što rekosmo na početku, izgledalo je da je i onako već upitna efikasnost električnog dela pogona još više dovedena u pitanje, ali u praksi to zapravo nije tako. Naprotiv, inicijalni utisci su bili takvi da smo pomislili da je elektro pogon za dobrih 20% jači nego ranije.

Razlog je u projnim optimizacijama sklopova HSD sistema kojima je smanjeno trenje, olakšane su i povećana im je termalna efikasnost čime je dobrim delom anulirano smanjenje snage električnog pogonskog sistema. Smanjenje težine je postignuto boljom integracijom elektro motora (MG1 i MG2) u menjačko pogonski sklop.

EV režim rada i dalje prestaje sa radom pri brzini od 60kmč, tako da je jasno da je ovaj hibridni pogon uperen ka vozačima koji veliku većinu kilometara voze u urbanom okruženju, a upravo u takvim uslovima HSD nudi i najveće uštede.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -