Vožnja

Novu generaciju hibridnog pogona smo već imali priliku da isprobamo u limuzinskoj karoserijie, tako da za detaljnije informacije preporučujemo da pročitate linkovani tekst, a mi ćemo ovde vrlo kratko istaći novitete koje je donela četvrta generacija HSD pogona.

Ograničenja HSD pogona su i dalje ista, tako da EV režim omogućava pogon do 60kmč, što je u praksi vrlo teško izvesti čak i kada imate relativno ravan kolovoz koji je slabo frekventan. EV režim, bar po našoj dosadašnjoj praksi, je zanimljiv tek povremeno više da bi ste nekome demonstrirali bešumno kretanje vozila, ali ništa više od toga.

Optimizacija pogonskog sistema, ali i same platforme TNGA GA-C na koju se oslanja nova Corolla, je omogućila da uprkos nešto slabijim brojevima na papiru, hibridni pogon u praksi nudi za nijansu bolje rezultate nego što je to bilo ranije u, npr, Auris HSD modelima.

Međutim, niska potrošnja se čini nešto lakše dostižna nego što je to ranije bio slučaj. Možda je nešto bolji odziv HSD pogona omogućio da „zona komfora“ ovog pogonsko sistema ipak donekle bude preklopljena sa realističnim zahtevima održanja tempa u urbanim zonama, ali konačni rezultat u gradskim uslovima (pre pandemije!) je sa lakoćom silazio ispod 5l, što znači da disciplinovani vozači zaista mogu da kažu da im automobil u gradu prosečno troši „manje od 5“.

Stići do kataloških 3-3,5l u gradu je prilično naporan posao i rekli bi smo da je to možda moguće u nekim manjim gradovima gde je tempo saobraćaja daleko manje užurban nego što je to slučaj u velikim gradovima gde se očekuje da držite tempo kolone ne mareći za optimalnu potrošnju vozila.

Vožnja autoputem, kao i uvek, pomera HSD ka izlasku iz „zone komfora“, posebno ukoliko imate tendenciju da žustrije ubrzavate jer HSD pogonu upravo ta ubrzanja najteže padaju, ali ni putnicima nije zabavno slušanje nepotrebne buke koju ovaj pogonski sklop stvara čim nije u pitanju ravnomerno kretanje. Autoput „košta“ oko 6l, opet ukoliko ste u stanju da vozite stabilnih 120-130.

Međutim, Corolla je ostavila daleko bolji utisak po jednom drugom osnovu – udobnost. Naime, kompletna Corolla gama, uključujući čak i limuzinske karoserije, nudi neverovatno dobru udobnost u vožnji uprkos tome što smo imali pneumatike u 225/40 R18 profilu. Međutim, tu nije kraj iznenađenjima. Naime pored toga što automobil nudi izuzetnu udobnost, on istovremeno nudi i spektakularne vozne karakteristike i lakoću praćenja zadate putanje uprkos tome što je udobnost na vrlo visokom nivou. S obzirom da smo već bili upoznati i vrlo impresionirani voznim karakteristikama limuzine, a posebno karavanske varijante – hečbek smo od samog početka testa vozili sa posebnim guštom kako bi iz jednačnine bar donekle isključili relativno neubedljivi HSD pogon.

Kao i uvek do sada, vožnja HSD pogonjenih automobila deluje smirujuće na vozača jer kompletna Toyota elektronika, način na koji ovaj pogon isporučuje snagu (i proizvodi buku) kao i TSS baterija sistema za aktivnu bezbednost čine da je vožnja relaksirana i, čak i kada to niste želeli, orijentisana ka ekonomičnosti. Istovremeno, žustrija vožnja u HSD pogonjenim automobilima ne utiče previše negativno na potrošnju goriva.

Telemetrija

Brojke koje HSD pogon nudi se manje-više neizmenjene već duži niz godina. Zahvaljujući opzimizaciji pogonskog sistema, aktuelni HSD nudi skoro u deseti deo sekunde identične brojke na ubrzanju bez obzira da li pričamo o aktuelnoj generaciji u limuzinskoj ili, ovoj o kojoj pišemo, hečbek varijanti. Ne samo to, već su brojevi skoro pa identični ukoliko se pogledaju brojke koje smo zabeležili pre 10 godina vozeći bilo Auris HSD ili Lexus CT-200h.

Telemetrija
Testirani modelToyota Corolla HB Hybrid
Datum merenja27.11.2019
Vremenski uslovi pri testu13C Suvo/Vlažno
Tip i dimenzije pneumatikaNokian WRRY 225/40/18
Ubrzanje
0-60kmč5.00s
0-100kmč11.50s
0-150kmč29.00s
400m (vreme/izlazna brzina)18.10s / 124.90kmč
1000m (vreme/izlazna brzina)33.20s / 156.40kmč
Međuubrzanje
60-90kmč4.50s
80-120kmč8.70s
Kočenje
60-0kmč (vreme/kočioni put)2.20s / 16.40m
100-0kmč (vreme/kočioni put)3.50s / 45.80m
Napomena: Sva merenja se vrše po tri puta uzastopno, a uzima se samo najbolji rezultat.

Kočione performanse su u skladu sa aktuelnim industrijskim standardima, tako da Toyota modeli nude očekivane vrednosti, naravno imajući u vidu vremenske uslove i pneumatike na kojima su isporučeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here