Prvi utisci: Renault Scenic TCe 160 FAP Initiale Paris

0
1548

Renault je tokom ove godine krenuo u veliku akciju zamene motora u svim automobilima, a jedan od prvih modela koji je dobio takvo unapređenje je upravo Scenic.

Od momenta kada nam je Renault predstavio Scenic IV pa do sada, nije bilo zvanično novije verzije ovog modela. Renault je napravio kompletnu reviziju po pitanju motora, povukao sve prethodne i zamenio ih novim. To važi kada su u pitanju benzin i dizel opcije, a ideja da se pokriju najnoviji emisioni standardni sa po jednim motorom u nekoliko varijanti snage.

Tako nema više dCi 160 verzije koju smo vozili na prvom testu i promociji, pa je od sada umesto njih aktuelna dCi 120 ili dCi 150 opcija.

Za sve TCe verzije snage (115, 130 i 160 KS) zadužen je 1,33 motor koji je potpuno nov i napravljen je u saradnji sa Mercedes-om. Naravno, finalni cilj je smanjenje emisija što je dodatno pomognuto integracijom FAP filtera, opet po prvi put na benzinskom Renault motoru.

Na testu smo imali Scenic sa najjačom TCe verzijom, dakle 160 KS i 260 Nm obrtnog momenta što se prebacuje na čuvene 20“ točkove preko 6-brzinskog ručnog menjača. Ubrzanje do 100 km/h smo izmerili na sasvim korektnih 10,6 sekundi, što je za ovaj tip automobila više nego dovoljno. Zanimljivo, performanse su veoma slične dCi 160 modelu (koji je istina imao EDC automatski menjač) pa izgleda da je to meta koja je gađana sa novim TCe 160 motorom, koji je sada najjača opcija za Scenic. Potrošnja goriva koja je pokazala identičnu vrednost od 7,1 litara, što takođe ukazuje na prethodnu činjenicu.

Interesantno, najveća razlika koju smo primetili tokom ovoga testa se ne odnosi na motor, već na oslanjanje. Jedna od najvećih zamerki koje smo imali na Scenic se odnosila na udobnost, jer je kod ranije testiranog modela ono bilo podešeno dosta tvrdo. Sa revizijom je isporučeno i primetno mekše ogibljenje čime je naša, verovatno i najveća, zamerka ispravljena.

Problem koji za Scenic ostaje je evidentno malo interesovanje za MPV segment. Iako Scenic izgleda odlično i ima lagane „crossover“ elemente, ljudima mnogo više „zapada“ za oko nešto što je direktnije pripada nekoj SUV kategoriji. Kada je i cena slična, prostora za razmišljanje je manje.

Testirani model je bio u maksimalnom Initale Paris paketu opreme, što sa TCe 160 motorm rezultuje cenom od nešto preko 27000 evra. Kako je Kadjar u uporedivoj opremi malo jeftiniji, ostaje pitanje da li Scenic specifičnost i izgled mogu biti dovoljni da kupce odvoje od toliko, za većinu, primamljivog SUV paketa.

Prethodni tekstVolkswagen smanjuje “kompleksnost” modela
Sledeći tekstItaldesign Nissan GT-R50 u ograničenoj seriji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here