Volkswagen smanjuje “kompleksnost” modela

0
373

Volkswagen je saopštio da će izvršiti veliko smanjenje “komleksnosti” modela iz svoje ponude da bi povećao maržu zarade ranije nego što je planirano uprkos sve većim ulaganjima u električne automobile.

Kompanija će u Evropi prestati da proizvodi 25% sadašnjih kombinacija motora i menjača zbog slabije potražnje. To će se odraziti pozitivno na kompleksnost proizvodnje i lanac isporuke, navodi gigant iz Volfsburga.

Početni modeli sa najslabijim motorima dolaziće samo sa manuelnom transmisijom u budućnosti i više neće imati opciju automatskog menjača ili pogona na svim točkovima. Volkswagen namerava da proizvodi 80% svojih modela na fleksibilnoj MQB arhitekturi umesto sadašnjih 60%.

Kompanija planira da poveća maržu na najmanje 6% do 2022. godine, što je tri godine ranije od prethodne procene. Trenutna marža zarade je 4%.

Kompanija očekuje da će se era motora sa unutrašnjim sagorevanjem polako privoditi kraju posle prezentacije sledeće generacije benzinskih i dizelskih modela od 2026. godine. Posle toga, Volkswagen će samo modifikovati svoje platforme za ovu vrstu motora i više neće razvijati nove.

Nemački proizvođač planira da uloži više od 11 milijardi EUR u električnu mobilnost, digitalizaciju, sisteme autonomne vožnje i mobilne servise do 2023. godine, uključujuči 9 milijardi EUR za električne automobile. Do 2025. godine, Volkswagen će u ponudi imati 20 modela na baterije.

Kompanija je saopštila da nastavlja razgovore sa Fordom o proširenju saradnje, pored sadašnjeg zajedničkog rada na komercijalnim vozilima, na oblasti električnih i autonomnih vozila. Volkswagen ima srednjoročni plan da proizvodi električne automobile u Sjedinjenim Američkim Državama i da poveća ponudu kupcima u toj zemlji sa najmanje dva SUV modela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here