2019 Škoda Scala

0
515
NAS SPONZOR

Škoda je predstavila potpuno novi hečbek Scala, kojim u svojoj ponudi popunjava prostor između Fabije i Octavije. Novi model zamišljen je kao konkurent Volkswagen Golfu i Ford Focusu i koristi najmanju verziju MQB platforme grupacije Volkswagen, sa oznakom A0.

To znači da automobil deli neke mehaničke elemente sa modelima SEAT Ibiza i Volkswagen Polo, ali je značajno veći od tih vozila. Scala je dugačka 4262mm, što je za više od 10cm duže od Golfa, a kraća je od Octavije za 30cm.

Međuosovinski razmak je 2649mm, što je 12mm više nego kod Golfa, a škoda tvrdi da je prostor u kabini velik, naročito za putnike na zadnjim sedištima. Prtljažnik ima relativno ravan pod. Zadnja sedišta dele se u odnosu 60:40, a kada su oborena, početni kapacitet prtljažnika od 467l raste na 1410l.

Električno zatvaranje petih vrata biće na listi dodatne opreme, a tu su dodaci iz Škodinog paketa Simply Clever- strugač za led u čepu za gorivo, kišobran u vozačevim vratima i držač za kartice u vozačevom A stubu.

Kupci će moći da biraju između četiri motora na početku prodaje. Osnovni agregat je jednolitarski trocilindrični benzinac u specifikaciji od 95KS ili 115KS. Tu je i snažnija 1,5 litarska četvorocilindrična benzinska jedinica od 150KS sa sistemom deaktivacije cilindara radi uštede goriva. Na kraju, tu je i 1,6 litarski dizelski motor od 115KS.

Osnovni benzinac kombinuje se sa petostepenim manuelnim menjačem, a svi ostali agregati sa šestostepenom transmisijom sa opcijom sedmostepnog automatika sa dva kvačila.

Škoda za sada nije objavila detalje o konfiguraciji šasije, ali je poznato da će u ponudi biti i verzija sa sportskom kontrolom šasije, koja spušta automobil za 15mm i obuhvata podesive amortizere, podešavanje upravljanja i odziva motora.

Kabina je opremljena najnovijim tehnološkim paketom iz Volkswagen grupacije – prvenstveno multimedijalnim sistemom sa ekranom od 6,5 ili 9,2 inča. Škoda je saopštila da specifičan oblik centralne konzole omogućava prijatniji položaj za ruku ispod ekrana i preciznije davanje komandi kada se automobil kreće. Ugrađena SIM kartica omogućava permanentnu 4G vezu i automatsko osvežavanje mapa satelitske navigacije.

Scala će moći da se dobije sa digitalnom instrument tablom dijagonale 10,25 inča. SmartLink+ sistem omogućava povezivanje Androd i Apple uređaja. Kabina je presvučena kvalitetnijim i mekšim materijalima u poređenju sa odlazećim Rapidom Spaceback. Ambijentalno svetlo može biti crveno ili belo, a šavovi u kontrastnoj boji. Tu je i opcija grejanja prednjih i zadnjih sedišta, zajedno sa grejanjem vetrobrana i upravljača.

Bezbednosni paket obuhvata devet vazdušnih jastuka. LED kratka i dnevna svetla (kompletna LED svetla su na listi opcija), upozorenje na bočni saobraćaj, asistenciju za držanje saobraćajne trake i kameru za pogled unazad i automatsko parkiranje.

Prethodni tekstG Power BMW M5
Sledeći tekstVolkswagen smanjuje “kompleksnost” modela

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here