Novi Renault Scenic i Grand Scenic u Zadru

0
1205

Renault Srbija je za domaće novinare organizovao duplu prezentaciju novih automobila iz game. U konkretnom slučaju, imali smo priliku da tokom tri dana isprobamo nove Scenic modele, a nakon toga i “fazu 2” Dacia modela Sandero, Stepway i Logan.

Regionalne promocije novih modela u Renault organizaciji, kad je potrebno lepo i sunačno vreme u zimskom periodu, mahom se održavaju na hrvatskom primorju. Za razliku od prethodnih prezentacija, ova nije bila u Rovinju, već su u pitanju bili Zadar i Šibenik. Nakon sletanja aviona na aerodrom u Zagrebu, odmah je usledila test vožnja novih modela Scenic i Grand Scenic, sa kojima smo mogli da izvršimo osnovno upoznavanje na putu do Zadra.

scenic 06

Na raspolaganju su bili modeli sa dizel motorima, sa 130 KS i ručnim 6-brzinskim menjačem i dizel 160 KS sa EDC menjačem. Naša prva vožnja je bila sa modelom Scenic, sa kojim smo stigli do Zadra.

ZadarPh 11

Tokom vožnje, u priči sa kolegama smo se osvrnuli na akuelnu situaciju kompletnog segmenta u kojem se nalazi i Scenic. MPV segment je već dosta duže vreme u krizi jer je prodaja ovakvog tipa automobila konstantno ugrožena raznim SUV, crossover i sličnim varijantama. Evropski kupci nedvosmisleno pokazuju preferencu upravo ka ovim modelima, dok MPV koncept iako popularan pri svom nastanku ima sve manju prođu u praksi.

ZadarA1 07

Renault je bio jedan od začetnika MPV ideje kada je pre dvadeset godina predstavio Scénic – prvi kompaktni jednovolumen u svetu koji je poneo titulu Evropskog automobila godine 1997. Sada, Renault pokušava da udahne novi život u ovaj segment drastičnom promenom koncepta dizajna.

Na salonu automobila u Ženevi (mart ove godine) smo prvi put mogli da vidimo novi dizajn Scenic i Grand Scenic modela. Primetno atraktivniji izgled Scenic i Grand Senic modela pravi veliki pomak kada je u pitanju ukupni izgled automobila, i to ne samo u poređenju sa prethodnom generacijom već i sa konkurentskim modelima iz klase.

ZadarPh 24

Tako je karakterističan monovolumenski oblik karoserije dobio baš dobar tretman po pitanju dizajna, ali i nešto veće dimenzije u odnosu na prethodnu generaciju. Ovaj rast je očekivan, jer svaka nova serija modela ima običaj da se malo uveća. Novi Scenic je 20 mm širi, viši klirens za 40 mm, duže međuosovinsko rastojanje i širi trag točkova. Pored toga, zadnji prepust je skraćen za 16 mm, čime je silueta automobila ide u pravu atraktivnog dizajna koji spominjemo. Ipak, jedan od najvećih doprinosa za ukupni izgled prave novi 20“ točkovi, a veoma je interesantno da oni predstavljaju standardni deo opreme. Dakle, bez obzira na nivo opreme koji izabere, kupac dobija u paketu i 20“ felne.

ZadarPh 31

Naravno, ovde se odmah nameće pitanje troškova oko guma, ali se Renault potrudio da to adekvatno reši. U saradnji sa proizvođačima guma, razvijeni su novi modeli u dimenziji 195/55/R20, što je prilično neobična dimenzija, ali bi cena ovakvih pneumatika trebala biti čak i manja od 17″ pneumatika koji su se isporučivali uz modele prethodne generacije. Tako kupci dobijaju samo bolji izgled koji podseća na koncept modele, bez dodatnog troška koji je uglavnom vezan za veće dimenzije točkova.

18 New SCENIC

Veoma bitna stavka je optimizacija sistema oslanjanja za veće točkove, čime se dobija izuzetna stabilnost na putu. Tako i pri većim putnim brzinama novi Scenic je veoma stabilan, čak i pri jakim udarima vetra koje smo mogli iskusiti tokom test vožnje, što je još jedna potvrda za poboljšanja po pitanju aerodinamike.

ZadarPh 20

Naš utisak se tako poklapa sa rezultatima raznih testiranja, gde je Scenic uspešno prošao sve testove izbegavanja sudara (VDA, ADAC, GLENNING i ISO), sa uključenim ili bez uključenog ESC-a (elektronski nadzor stabilnosti).

02 New SCENIC

Od elektronskih sistema za asistenciju vozaču, Scenic poseduje poslednju generaciju aktuelnih Renault rešenja. Tu je adaptivni tempomat koji prilagođava brzinu automobila kako bi održao odabranu udaljenost od vozila ispred sebe (aktivan je pri brzinama između 50 i 160 km/h). Tu je upozorenje na nenameran izlazak iz vozne trake (LDW) i opciono automatsko parkiranje. Pored ovih, Scenic ima i tri nova sistema za pomoć u vožnji.

ZadarPh 16

Sistem aktivnog kočenja u nuždi (AEBS) sa prepoznavanjem pešaka i deo je serijske opreme. Aktivan je pri brzinama od 7 do 60 km/h, analizira prostor oko vozila praćenjem pešaka koji stoje na mestu i onih koji se kreću, a ujedno i predviđa njihove putanje. Na kraju, ovaj sistem i automatski koči i potpuno zaustavlja vozilo ako prepozna neizbežnu opasnost od sudara sa pešakom i ako prethodna upozorenja vozaču nisu prouzrokovala reakciju.

16 New SCENIC

Kada je u pitanju enterijer, novi Scenic uvodi elemente koji su već aktuelni na nekim drugi modelima iz game. Instrument tabla, gornja deo centralne konzole, RLink2 sistem i tako dalje, su elementi koji su nam već poznati i dobro se uklapaju u ukupni dizajan. Ipak, novi model ima određene specifičnosti, kao što je na primer velika i klizna središnja konzola zapremine čak 13 litara. U prednjem delu konzole se nalaze osvetljeni pretinac za odlaganje, zatvoren kliznim poklopcem, i ugrađeni naslon za ruke ispod kog se nalaze dva USB priključka i 3,5-mm priključak. Putnicima na zadnjoj klupi su dostupne iste funkcionalnosti, ali uz dodatni pretinac za odlaganje. Kad je središnja konzola u krajnjem prednjem položaju, nudi dodatni prostor za odlaganje sitnica vozaču i suvozaču, a kada je u krajnjem zadnjem položaju funkcioniše kao razdelnik između prednjih i zadnjih sedišta, što je posebno praktično kad se na zadnjoj klupi voze deca.
Novi Scenic se odlikuje zapreminom prtljažnika od 506 dm3 prema normi VDA (572 l), što je najveća zapremina u klasi.

ZadarA1 10

U prtljažniku definitivno ima dosta prostora, pa Scenic sa lakoćom proguta veliku količinu stvari i opreme koje novinarske ekipe nose. Ipak, ono što nam je zasmetalo po pitanju enterijera je nešto manje prostora na zadnjoj klupi, pa možemo zaključiti da je zadnja klupa dizajnirana primarno za smeštaj dece. Odrasle osobe neće imati baš dovoljno prostora za udobna duža putovanja. Kada pominjemo decu, odmah se nameće i pitanje bezbednosti. Renault je uvek bio posvećen ovom pitanju, pa je pet zvezdica za novi Scenic na Euro NCAP testovima očekivan rezultat. Novi Scenic je opremljen sa dve vazdušne zavese za prednji i zadnji red sedišta, dva vazdušna jastuka za grudi, dva prilagodljiva prednja vazdušna jastuka poslednje generacije koji upotrebljavaju senzore za prilagođavanje otvaranja jastuka građi putnika.

ZadarA2 15

Naravno, ukoliko se zahteva nešto više prostora, tu je Grand Scenic. Tokom vožnje pri povratku iz Zadra u Zagreb, odmah smo primetili više prostora za zadnjoj klupi, što je naravno i poenta ovog modela. Tu je i dodatnih dva sedišta (ukupno sedam), ali na to ovoga puta nije bilo potrebno, više prostora u prtljažniku je bilo dovoljno za ovo priliku.

25 New GRAND SCENIC

Enterijer ima veoma slične elemente kao i Scenic, dakle sve rečeno je prisutno i ovde. Usled većeg prostora u kabini, izgled Grand Scenic kabine nam se više dopao, pa bi u idealna dizajnerska kombinacija bila Grand Scenic enterijer i Scenic eksterijer.

38 New GRAND SCENIC

Jednostavno, Scenic izgleda mnogo skladnije pa je jasno koji je prvi model bio prvo nacrtan. Utisak u vožnji je takođe u skladu sa ovim, pa Scenic pruža nešto više kada je se želi malo brža i lagano sportska vožnja. Grand Scenic, sa kombinacijom EDC menjača i 160 KS dizel motorom ima drugačiji temperament koji je upravo prikladan za baš dugačke ture sa više putnika.

13 New GRAND SCENIC

Jedina malo čudna razlika između dva modela je nešto veći nivo buke pri EU+ brzinama, pa se tako u Grand Scenic-u vetar može glasnije čuti. Očigledno Scenic ovde ima prednost nešto manjih dimenzija i bolje aerodinamike.

ZadarA2 07

Kada je pogon u pitanju, oba modela imaju generalno istu ponudu. Grand Scenic nema u ponudi najslabiji dCi 95 agregat, dok su sve ostale opcije iste za oba modela. Naša test opcija su bili ručni 6-brzinski menjač sa dCi 130 motorom , odnosno EDC menjač sa dCi 160. Performanse su slične i već poznate iz naših ranijih susreta sa ovim motorima iz Renault game, pa možemo samo potvrditi nivo performansi i potrošnje goriva od ranije.

Ono što je novo, a to je generalni utisak u vožnji ova dva modela se odnosi na izuzetnu stabilnost. Tako je i pri većim putnim brzinama i jakim udarima vetra (karakterističnim za hrvatsk primorije u ovo doba godine) Scenic bio veoma miran i stabilan. Volan je pr tome precizan i odgovara na fine komande, tako da je Scenic pruža veoma prijatno vozačko iskustvo pru dužim putovanjima.

Oslanjanje je podešeno optimalno, dakle tačno na pravoj granici stabilnosti i udobnosti, tako da kod Scenic-a nemamo zamerke. Grand Scenic je ipak nešto tvrđi na zadnjem delu, ali je to nešto što se očigledno moralo napraviti zbog dodatnih dimenzija i potencijalno veće težine pozadi. Logično, i kroz krivine Scenic “leži” nešto bolje, pa je izbor između dva modela dosta jasan: za one koji daje prednost vozačkoj dinamici i dizajnu – Scenic, a za one kojima je prostor i dizajn redosled prioriteta – Grand Scenic.

07 New GRAND SCENIC

Što se tiče cene, Scenic sa osnovni paket opreme i TCe 115 motorom košta 15990 evra, dok je Bose Energy paket sa TCe 130 na nivo od 21790 evra. Početna cena za Grand Scenic je 18990 evra, takođe sa TCe 115 motorom, dok testirana (najskuplja) verzija u Bose paketu opreme sa dCi 160 motorom i EDC menjačem ima cenu od 29790 evra.

ZadarA1 28

Dakle, cene su konkurentne, a unapređenja veoma značajna. Ipak, glavnu karta za Scenic bi trebala biti dizajn, što je potvrdio i glavni Renault dizajner Laurens van den Acker rečima: „Ukoliko Scenic ne bude napravio veliki uspeh, ceo MPV segment zaslužuje da izumre“. Videćemo kako će biti i da li će novi Scenic sa svojim dizajnom uspeti da skrene kupce sa SUV puta.

03 New SCENIC

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here