Jeep Grand Cherokee Trackhawk 280kmč po ledu

0
551

Na ovogodišnjem događaju pod imenom „Dani brzine“ u okviru Bajkalskog festivala auto-moto sporta na ledu koji se održava u Rusiji, Jeep® Grand Cherokee Trackhawk je postavio brzinski rekord u vožnji na ledu u kategoriji terenskih vozila.

Prema informacijama potvrđenim od strane Ruske automobilske federacije (RAF), vozilo Jeep Grand Cherokee Trackhawk je uspelo da dostigne prosečnu brzinu od 257 km/h tokom jednog kilometra, sa startom u pokretu i prosečnom brzinom iz stanja mirovanja od preko 100 km/h. Maksimalna brzina na ledu, prema GPS lokatorima, iznosila je 280 km/h.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk dokazuje svoju tvrdnju da je najsnažnije serijsko terensko vozilo na svetu. Ispod haube nalazi se 6,2-litarski V8 motor sa 710 ks. Uprkos svojim zavidnim dimenzijama, Trackhawk dostiže 100 km/h za samo 3,7 sekundi, sa maksimalnom brzinom od 290 km/h.

Vuču je obezbedio Jeep Quadra-Trac sistem za vožnju na sva četiri točka „po potrebi“ koji uključuje diferencijal sa elektronski ograničenim proklizavanjem i jednobrzinskim razdelnim menjačem za aktivni prenos, kao i Selec-Track sistem sa pet dinamičnih modova – Auto, Sport, Staza, Sneg i Šlepanje – koji omogućavaju vozaču da izabere postavku za vozilo koje idealno zadovoljava sve potrebe i uslove okoline, uključujući i vožnju po ledu.

Maksimalna prosečna brzina je računata tokom jednog kilometra sa startom u pokretu; vozači su trebalo da pređu 1 kilometar na sredini staze pri najvećoj mogućoj brzini, i 1 kilometar od starta iz stanja mirovanja. Pravila su takođe diktirala da se mora proći kroz kapije za merenje iz oba pravca, a sudije računaju prosečan rezultat. Da bi se omogućilo potrebno ubrzavanje i kočenje, ukupna dužina staze je bila 12 km.

Festival „Dani brzine na ledu Bajkalskog jezera“ prvi put je održan 2011. godine. Tokom osam godina, preko 20 brzinskih rekorda je postavljeno na ledu Bajkalskog jezera u različitim kategorijama vozila. Sve vožnje se tradicionalno održavaju na prirodnom golom ledu i pripremanje rute je ograničeno samo na uklanjanje prepreka (nanosi snega, izbočine) koji ugrožavaju bezbednost vozača i sudija. Sudije licencirane od strane Ruske automobilske federacije beleže postignuća koristeći opremu za merenje odobrenu od strane Međunarodne automobilske federacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here