PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiPredstavljen restilizovani Renault Kadjar

Predstavljen restilizovani Renault Kadjar

-

Restilizovani Kadjar je stigao i na naše tržište, a uporedo sa početkom prodaje Renault Srbina je održao promociju novog modela za predstavnike medija. Novi model je cenovno vrlo agresivno postavljen iako restilizacija donosi dosta bitnih noviteta, a ne samo puke kozmetičke finese.

Kompanija Renault se relativno kasno priključila SUV kupovnoj histeriji, tako da smo njihov argument u C-SUV segmentu, Kadjar, prvi put najavili tokom 2014, da bi Kadjar zvanično bio predstavljen u Ženevi 2015. godine.

Mi smo prve kilometre za volanom Kadjar-a imali priliku da odvezemo samo par meseci kasnije, kada je Renault organizovao test vožnje za medije na terenima Deliblatske peščare. Kroz naš kompletan test tretman Kadjar je prošao u dva navrata tokom 2016 i, što je vrlo zanimljivo, oba puta u svojoj najačoj varijanti sa 1.6 dCi motorom i 4WD pogonom. Ono što ih je razlikovalo je da je drugi test automobil bio u novoj, Iconic, opremi. Prodajni rezultati su bili relativno dobri, sa preko 450.000 prodatih primeraka u protekle 4 godine.

Kako je prisustvo konkurencije u C-SUV segmentu sve jače, baš kao što i sama prodaja u tom segmentu beleži konstantan rast nije neobično da je Kadjar stigao na red za unapređivanje, kako bi se lakše borio sa sve brojnijim i sve bolje opremljenim modelima.

Spisak noviteta

Imajući u vidu da je u pitanju restilzacija, sve bitne karakteristike šasije i karoserije su ostale nepromenjene. Izmene na karoseriji se tiču usklađivanja dizajna vozila sa aktuelnim vizuelnim identitetom Renoa tako da je maska nešto povećana, gornji deo prednjeg branika je izmenjen kako bi se auto učinio širim i robusnijim. Nova svetlosna grupa sada u dnevni LED potpis integriše i pokazivače pravca.

Kadjar će se isporučivati na 17“ i 19“ felnama, gde su na raspolaganju dva različita dizajna 19“ felni – jedne za bolje pakete opreme, a druge koje se isporučuju uz novi, najsnažniji paket  opreme, Black Edition. Ova oprema se pored mat crnih 19“ felni odlikuje crnim kućištima spoljašnjih retrovizora i crnim krovom, dok će u unutrašnjosti ova oprema sadržati sportska sedišta u kombinaciji koža i alkantara kao i crveni štep koji će dati sportsku notu enterijeru.

U unutrašnjosti su novost nova sedišta koja koriste dve različite čvrtine pene, dok je sedalni deo sada moguće produžiti čime se postiže bolja udobnost za vozača i suvozača. Centralna konzola je sada postala klizna što će omogućiti bolje podešavanje vozačkog „radnog prosotora“.

Centralna konzola je pretrpela nešto veće izmene, gde je sada centralni ekran info-zabavnog sistema bolje integrisan, dok su komande klima uređaja ostale nezavisne, a sve potrebne informacije o radu klima uređaja su dosupne na ekranima unutar hromiranih kontrola. Putnici sa zadnje klupe su sada dobili dva dodatna USB konektora kao i mogućnost da kontrolišu ventilaciju.

Novost je i povratak Extended Grip sistema koji će ponovo biti dosupan kupcima od Limited opreme jer je iskustvo pokazalo da ogromna većina kupaca kupuje SUV vozila bez 4WD pogona, tako da je Reno na ovaj način pokušao da tim kupcima omogući nešto lakšu vožnju u otežanim uslovima vožnje po snegu/blatu.

Motori

Verovatno i najveća promena, kada je u pitanju restilzacija za 2019, su svakako potpuno novi pogonski agregati. Kako se na evropskim tržištima menja trend izbora pogonskog goriva, Reno je za ovaj model sada stavio na raspolaganje dve varijante svog novog 1,3 litarskog turbo motora koji će se nuditi u verziji sa 140 i 160KS. Sa dizel strane ponude, bazni 1,5 dCi sa 115KS je i dalje prisutan dok je prethodni 1.6 dCi sada zamenjen novim 1,7 litarskim dizelašem koji proizvodi 150KS.

Kao i do sada, kupci mogu birati da li žele EDC ili 4WD pogon, ali ne mogu odabrati oba. Naši kupci će EDC menjač moći da poruče u kombinaciji sa 1.5 dCi agregatom, dok je ovaj menjač jedina opcija ukoliko se odlučite za TCe 160 agregat. 4WD će na našem tržištu biti jedino raspoloživ u kombinaciji sa 1.7 dCi agregatom koji će se naći u prodaji nešto kasnije tokom godine.

Cene?

Promocija je pored tehničkog dela, naravno sadržala i komercijalni deo gde smo dobili informacije o cenama novog modela, ali i trenutnim i predstojećim promocijama. Ukratko, novi Kadjar će biti vrlo konkurentno pozicioniran, a posebno jače motorizovani benzinci koji će ponuditi vrlo dobar odnos dobijeno/uloženo, a da će pri tome biti zanimljivi i kupcima koji vole snažnije agregate jer TCe 140 nudi vrlo solidne peroformanse u Kadjar karoseriji, tako da će TCe 160 verovatno biti još lepši za vožnju.

Zanimljivo, cene su vrlo prihvatljive imajući u vidu da je u pitanju sveža restilizacija sa primetno više opreme i daleko modernijim pogonskim agregatima. Tokom februara su na snazi dodatni popusti od 1000€, 4 dodatne zimske gume, kao i produženi garantni period.

Sa uračunatim popustom, TCe 140 sa Limited paketom opreme košta 20.490€, dok najskuplji benzinac TCe 160 sa EDC menjačem i Black Edition opremom košta 24.990€. Dizel modeli nose priličnu premiju, tako da dCi 115 u Limited paketu opreme koša 22.190, a najskuplji dCi 150 4WD u Black Edition opremi košta 30.290€.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -