Predstavljen Renault Kadjar

0
2273

Apsolutni prodajni hit u proteklih nekoliko godina su svakako SUV vozila. Reno sa modelom Kadjar pokušava da nastavi ono što je već započeo sa modelom Captur. Sposobnosti, ali i izuzetno atraktivan dizajn smo imali prilike da detaljno razmotrimo tokom celodnevnog jurcanja po zaboravljenim putevima Deliblatske peščare.

Zahvaljujući iskustvu kompanije Nisan, ali i rezultatima koje su napravili sa Koleos i Captur modelima, ove godine u Ženevi je predstavljen novi model koji će predvoditi napad Renoa – Kadjar. Okosnica novog Reno „napada“ su Kadjar, Espace i nova zamena za Laguna/Latitude koja će biti predstavljena krajem ove godine. Sudeći po tome šta nudi Kadjar, rekli bi smo da konkurencija sigurno treba da bude na oprezu.

Kadjar je konstruisan na novoj CVH platformi koju već koristi novi Kaškai, a koja nudi modularna rešenja sposobna da pokriju veliki broj različitih tipova vozila na praktičnom istom podvozju. Za Kadjar su na raspolaganju tri pogonska agregata – dva dizela i jedan benzinac.

Jedini benzinski motor u ponudi je TCe 130, nova generacija 1,2 litarskog turbo četvorocilindraša koji će ujedno biti i cenovno najpristupačniji. Dizeli su sada već dobro provereni dCi – 1,5 litarski sa 110 KS koji nudi mogućnost opcionog odabira šestostepenog EDC menjača umesto manuelnog. Najsnažniji motor u ponudi je 1,6 litarski dCi sa 130KS koji je jedini pogon ukoliko želite i 4×4 pogon. Extended Grip Control, kojeg smo imali prilike da isprobamo u Scenic XMOD modelu, je na raspolaganju i kod Kadjar modela. Za razliku od 4×4 pogona, EXP sistem se može poručiti sa bilo kojim od tri pogona na raspolaganju. Imajući u vidu kako se Kadjar pokazao na terenima deliblata, EXP će većini kupaca biti sasvim dovoljan.

Bazna oprema Life nudi sasvim solidan spisak funkcionalnost, a bolji paketi opreme će značajno unaprediti ugođaj, ali i bezbednost. Novi R-Link2 sistem nudi unapređene mogućnosti, dok baterija novih sigurnosnih sistema prenetih iz novog Espasa nudi vrlo sofisticirane tehnološke novotarije kao što je automatsko parkiranje, automatska detekcija saobraćajnih znakova radi praćenja trenutnog ograničenja brzine, detekcija napuštanja kolovozne trake sa vrlo snažnim sistemo za upozoravanje! ili automatsko kočenje.

Neki od sistema su vrlo dobri, a neki zahtevaju da saobraćajna infrastruktura bude na nivou koji naši putari jednostavno ne mogu da dosegnu. Ponekada naši putevi hendikepiraju vlasnike najskupljih vozila daleko više nego one koji nisu skupo platili sisteme koji ne mogu da se snađu u uslovima srpske improvizacije koju zovemo saobraćaj.

No, mišljenja smo da i pored toga što se Kadjar vozi kao putnički automobil, da troši jako malo (dCi 130 4×4 je zabeležio prosek od 7l nakon vožnje gradom, puta do Alibunara, vožnje šljakom, offroad takmičenja i povratka na Novi Beograd kroz popodnevni špic) – ključ u borbi za kupca će svakako biti dizajn. Agresivna prednja maska koja karakteriše aktuelni korporativni dizajn je dodatno ojačana dnevnim LED svetlima u obliku slova C koja čine dramatičnu razliku. Karoserija nosi sve oznake aktuelnog Reno dizajna koji predvodi Lorens van der Eker, a koje su vrlo jasno vidljive na udarnim modelima kompanije – novom Kliu, Capturu i Espasu.

Unutrašnjost je, što nas posebno veseli s obzirom da već godinama u tekstovima pišemo da je mana Reno modela estetski zastareli enterijer, vrlo dobra. Odlična, zapravo. Kvalitet materijala, ergonomija, ekrani i pokazivači – sve je vrlo moderno, a opet ne previše futurističko – po našem mišljenju vrlo dobro izbalansiran enteijer koji mi, zapravo, žarko želimo da vidimo u novom Meganu što pre!

Kako bi privukli kupce kojima Captur nije odgovarao, a pri tome mislimo pre svega na porodične kupce, Kadjar nudi dosta prostora – kako za putnike, tako i za prtljag. Sedišta su izuzetno udobna, a ogibljenje je takođe na „mekšu stranu“ imajući u vidu da smo sve vreme bili za volanom modela sa 4×4 pogonom.

Reno je cenovno pozicionirao Kadjar u rangu od 17 do 27 hiljada EUR. Startna cena je 17590€ za TCe 130 Life opremljeni model, dok dCi 130 4×4 sa Bose paketom opreme košta 27190€. U početnoj fazi prodaje na ove cene će biti odobravan i dodatni popust od 500€. Cenovno agresivna politika je pre svega u cilju da se Kadjar probije do kupaca koji su, pre svega, zagrejani za kupovinu glavnog konkurenta Kie Sportage ili konkurenta iz „kuće“ – Nissan Qashqai modela.

Umesto zaključka, želeli bi smo da naglasimo da je Deliblatska peščara, koja se nalazi u neposrednoj blizini Beograda pravi biser neistražene i autentične prirodne sredine gde možete napraviti lep vikend piknek bez zagađenja, gužve i buke. Ključna reč za pretraživač je „devojački bunar“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here