Predstavljen Renault Kadjar

0
488

Renault je prošle sedmice saopštio da će se njegov novi SUV zvati Kadjar, a upravo objavljeni zvanični snimci otkrivaju izgled ovog modela, koji će imati premijeru na salonu automobila u Ženevi sledećeg meseca.

Reč je o krosoveru srednje veličine, koji je lansiran u vreme procvata ovog segmenta u Evropi. Skoro četvrtina automobila koji se prodaju na starom kontinentu u ovom trenutku su krosoveri.

15renault kadjar1

Kadjar deli mnoge komponente sa Nissanom Qashqai zahvaljujući savezu francuske i japanske kompanije, a tržište će, pored tog modela, deliti i sa Mazdom CX-5, Hyundaijem ix35 i Fordovom Kugom.

U Renaultu su odlučili da ne objavljuju tehničke podatke o novom modelu do Ženeve. Očekuje se da će Kadjar pozajmiti od Qashqaija 1,5 litarski i 1,6 itarski dizelski motor. Prodaja u Evropi kreće početkom leta.

15renault kadjar2

“Kada pogledate ceo ovaj paket, u smislu CO2, motora, kvaliteta, dizajna, fleksibilnosti i funkcionalnosti enterijera, imate zaista veoma snažan paket”, izjavio je Loran van den Aker (Laurens van den Acker), šef dizajna u Renaultu.

Renault je otkrio da će Kadjar biti ponuđen sa kamerom za pogled unazad, sistemom za parkiranje bez potrebe da vozač koristi upravljač, stop-start sistemom, asistencijom za kočenje u slučaju opasnosti, sistemom za upozoravanje na napuštanje saobraćajne trake i tehnologijom za prepoznavanje zankova sa upozorenjem na ograničenje brzine.

15renault kadjar4

Iako je prvenstveno napravljen kao vozilo za puteve, opcioni pogon na sva četiri točka ukazuje i na nešto veće mogućnosti izvan asfalta. Verzije sa pogonom na dva točka imaće sistem Extended Grip, koji će biti od koristi na klizavim površinama. 4WD pogon ima tri moda: Auto, Lock i 2WD.

15renault kadjar5

Kadjar ima klirens od 19cm, prilazne i odlazne uglove od 18 i 25 stepeni, kao metalnu zaštitu prtljažnog prostora. Kadjar je dugačak 4,45m, širok 1,84m i visok 1,6m. To znači da je nešto veći od Qashqaija, a ima za 42l veći prtljažnik, ukupno 472l. Zadnja sedišta obaraju se u odnosu 60:40. Renault je saopštio da u kabini ima još 30l prostora za odlaganje predmeta.

15renault kadjar6

U Kadjar će biti ugrađena najnovija verzija Renaultovog R-Link 2 infozabavnog sistema, sa glasovnim komandama, navigacijom, Bluetooth konekcijom i radiom.

Van der Aker priznaje da je Renault poprilično zakasnio sa ovim modelom i da je postojala velika praznina u ponudi, koja je sada popunjena ovim C krosoverom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here