Mercedes je sa novom generacijom A klase ponovo napravio veliki iskorak, baš kao što je to uradio kada je odustao od MPV koncepta koji je prvobitna ideja za ovaj model. Iskorak koji nova A klasa sada čini je, pre svega, u tehnološkom pravcu tako da kupci A klase mogu očekivati apsolutno svu raspoloživu elektroniku poslednje generacije baš kao što ju je mogu očekivati i kupci daleko skupljih i luksuznijih modela iz Mercedes asortimana.

Mercedes je početkom ove godine predstavio četvrtu generaciju A klase, dok je domaća promocija ovog modela predstavnicima domaćih medija predstavljena početkom leta. Treća generacija je obeležila dramatičan zaokret u filozofiji i napuštanjem MPV formata, koji je u potpunosti zaboravljen od strane većine kupaca, a posebno onih koji traže premijum vozila. Novi model je jasno orijentisan ka mlađoj publici, koji u većini slučajeva teško da će u potpunosti ceniti i značajna unapređenja po pitanju mehanike koja takođe stižu u modelu sa kodnom oznakom W177.

Nova uloga, nova zaduženja

Mercedes je na četvrtu generaciju A klase primenio novi dizajnerski jezik koji je siluetu pomerio više ka kupe-olikom profilu, što donelo dodatnu agresiju ovoj karoseriji i priemtni veoma sportski „šmek“ iako većina pogonskih agregata i kompletna vozačka elektronika zapravo nudi vrlo kultivisanu vožnju bez mnogo sportskih aspiracija.

Vizuelno, jasna je želja da se još više privuče pažnja mlađe publike – profil je niži i duži nego kod prethondnika, a kolotrag je proširen. U skladu sa aktuelnim tendencijama, karoserija nove A klase ima trenutno najmanji otpor vazduha sa Cd koeficijentom od 0,25. Iako smanjenje otpora vazduha ima brojne pozitivne uticaje, ne možemo da ne istaknemo i jedan negativan – spoljašnji retrovizori su veoma malih dimenzija. Iskreno, ne možemo, a da se ne zapitamo koliko vremena će proći kada će kamere i ekrani zameniti retrovizore. Kako stoje stvari sa kretanjima na tržištu – taj momenat je vroma blizu.

Nova revizija MFA platforme, koja je korišćena za W177, je doprinela povećanju povećanju međuosovinskog rastojanja za 30mm i 14mm širi kolotrag u odnosu na prethodnika koji se odazivao na W176. Promene dimenzija su prisutne i kada su u pitanju dimenzije karoserije – dužina je veća za 120mm, širina za 16mm, a visina za 7mm. Ukupno, A klasa je dugačka dugačka 4419mm, široka 1796 i visoka 1440mm.

Sa povećanjem međuosovinskog rastojanja i same karoserije, porastao je i prtljažni prostor. A klasa sada nudi za 29l više nego ranije, tj. ukupno 370l što je sasvim u skladu sa onime što se očekuje od kompakt vozila.Potpuno nova prednja svetlosna grupa se odlikuje novim rešenjima koja su na raspolaganju, a najefektnija opcija je Multibeam LED koja prate putanju vozila, aktivno menjaju snop kako bi omogućila optimalnu vidljivost ispred i po strani, a da pri tome ne smetaju vozilima koja dolaze u susret.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here