2018 Mercedes Benz A klasa

0
515

Mercedes-Benz je predstavio novu generaciju A klase, sa potpuno novim enterijerom koji donosi najnapredniju verziju multimedijalnog sistema ovog nemačkog proizvođača MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Ovaj sistem obuhvata kontrole na ekranu, inovativne glasovne kontrole i napredni sistem navigacije, koji još nije u ponudi ni u S klasi. Kada prodaja krene u junu, u ponudi će biti samo verzija sa pet vrata.

      

“A klasa je veliki nosilac promena u Mercedesu. Ova nova verzija nije automobil koji ostavlja utisak početnog nivoa. To je odrasla A klasa koja potpuno usvaja našu viziju luksuza. Ona izgleda i vozi se kao veliki Mercedes. Fundamentalno smo poboljšali vozačko iskustvo, a kao rezultat torzione čvrstoće, poboljšana je i udobnost. A klasa ima sposobnosti automobila iz višeg segmenta”, rekao je na ceremnoniji u Amsterdamu šef Mercedesa Diter Zeče.

Automobil je zasnovan na modifikovanoj verziji platforme MFA i ima 30mm veći međuosovinski razmak i 14mm širi prednji kolotrag. Kodno ime novog Mercedesovog hečbeka je W177. Autombil je dugačak 4419mm, širok 1796 i viosk 1440mm, što znači da je porastao u svim dimenzijama. Povećana je čvrstoća karoserije, poboljšana zvučna izolacija i unapređena je aerodinamika. Mercedes je objavio da je nova A klasa lider u svojoj klasi sa koeficijentom 0,25.

Nova prednja svetla mogu biti specifikovana sa Multibeam LED tehnologijom, sa adaptivnim dugim svetlima i individualnim režimima rada za grad i autoput, kao i za pokrivanje krivina. Zadnja vrata su veća nego do sada i olakšavaju pristup zadnjim sedištima. Kapacitet prtljažnika povećan je za 29 litara i sada iznosi 370 litara.

Najveće izmene primećuju se u kabini, gde kokpit sa širokim ekranima dolazi u tri teme: Classsic, Sport i Discreet. Standardni paket čine dva ekrana od 7 inča, koji se mogu konfigurisati za različite prikaze. Opciona verzija su dva ekrana dijagonala 10,3 inča, za instrumente i multimediju, uz pomoć kojih se ostvaruje pun potencijal sistema koji povezuje putnike sa automobilom i onlajn servisima.

U ovoj specifikaciji dobija se wi-fi hotspot sa navigacijom visoke rezolucije i prikupljanjem podataka o stanju saobraćaja u realnom vremenu, head-up prikazom informacija, asistencijom za saobraćajne znakove i Burmester audio sistemom.

Nova A klasa biće dostupna sa tri četvorocilindrična motora na početku prodaje. A200 je opremljen Renault-Nissanovim benzinskim motorom zapremine 1,4 litra i proizvodi 160KS i 250Nm. Snažniji A250 koristi nedavno modernizovani dvolitarski Mercedesov motor snage 225KS i 350Nm. Ova verzija ima deklarisano ubrzanje od 0-100km/h za 6,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 250km/h.

Kasnije će se u ponudi naći još dva benzinska motora: jedan ispod A200 i jedan između A200 i A250. Jedina dizelska verzija biće A180d, koja koristi Renault-Nissanov motor zapremine 1,5 litara od 115KS i 195Nm.

A200 je standardno opremljen šestostepenim manuelnim menjačem. A250 i A180d imaju sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom. U ponudi će biti i nova verzija 4Matic pogona na svim točkovima, koji je sada elektro-mehanički, a ne elektro-hidraulični. Novi sistem omogućava potpuno varijabilno raspoređivanje snage između prednje i zadnje osovine radi postizanja što boljeg prijanjanja.

Nova A klasa prodavaće se sa dve varijante ogibljenja – sa MacPherson rešenjem, koje je u nekim verzijma pojačano torzionom šipkom na zadnjem kraju. A250 i verzije sa 4Matic pogonom imaće modifikovanu multilink verziju ogibljenja odlazeće A klase na zadnjem kraju. Uz pomoć Dynamic Select tehnologije, vozač može da menja karakteristike odziva na gas, rad menjača i upravljanja. Kupci mogu da odaberu i aktivnu kontrolu rada amortizera, sa podešavanjima za udobnu ili sportsku vožnju.

Nova A klasa može da se kreće poluautonomno u određenim situacijama, zahvaljujući radu kamera i radara koji “gledaju” do 500 metara ispred vozila. Poseban sistem održava zadatu udaljenost do vozila ispred i pomaže u upravljanju, čak i u krivinama. Sistem koristi podatke sa mape za podešavanje brzine automobila prilikom prilaska krivinama ili raskrsnicama.

Svaka verzija A klase dolazi sa aktivnom asistencijom za kočenje i tehnologijom koja upozorava vozača ukoliko detektuje da je premoren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here